Băsescu: Băncile cu filiale în România, în special cele austriece, sunt solide

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Viena, după discuţiile cu omologul său austriac, că băncile care au filiale în România, în special cele austriece, sunt solide, însă cele două părţi trebuie să privească împreună cu prudenţă spre viitor, în actualul context economic.

29 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Băncile cu filiale în România, în special cele austriece, sunt solide

Băsescu: Băncile cu filiale în România, în special cele austriece, sunt solide

Preşedintele a menţionat că o ţară care are investiţii în România de 12 miliarde de euro "nu poate să nu dea atenţie acestor investiţii". El a adăugat că, în viitor, criza economică poate afecta şi interesele austriece, nu doar pe cele româneşti, din economia românească.

Băsescu a apreciat că, în momentul de faţă, sistemul bancar românesc este stabil şi implicit băncile austriece cu filiale în România sunt solide.

El a expilcat că ceea ce partea română propune părţii austriece este o privire comună în viitor, pe bază de prudenţă, dat fiind contextul economic.

"Criza economică poate, în mod categoric, afecta în viitor şi interesele austriece, nu numai cele româneşti, în economia româneacă", a spus Traian Băsescu, precizând că, împreună, cele două state pot găsi "soluţii de trecere de aceste dificultăţi".

Preşedintele a menţionat că prezenţa, în dicuţiile dintr părţile română şi austriacă, a celor doi guvernatori ai băncilor naţionale a fost "un semn de înţelepciune".

"În momentul de faţă, sistemul bancar românesc, implicit băncile austriece cu filiale în România sunt solide. Ceea ce noi propunem nu este să ne îngrijorăm de situaţia actuală a băncilor, ci să privim la eventuale riscuri în viitor, dacă situaţa se depreciază", a explicat Băsescu.

El a ţinut să precizeze că "băncile străine cu filiale în România sunt solide", dar că trebuie privit "în parametri de siguranţă şi prundenţialitate".

"Trebuie să privim către viitor pentru a nu ajunge într-o situaţie dificilă, trebuie să putem anticipa, să plecăm de pe postamentul unei realităţi care se poate deprecia, şi ceea ce se întâmplă în Europa nu ne lasă dubii. Situaţia nu a ajuns la paramterii cei mai scăzuţi şi e în interesul ambelor părţi să fim prudenţi", a mai spus şeful statului, arătând că pezenţa celor doi guvernatori la discuţii "este un semn de înţelepciune".

Vizita preşedintelui Traian Băsescu în Austria are loc în condiţiile în care, în 26 martie, la Viena, ar urma să aibă loc întâlnirea dintre delegaţia FMI care s-a aflat la Bucureşti pentru negocierea pachetului financiar destinat României şi preşedinţii grupurilor-mamă ale primelor 10 bănci străine din România, pentru a obţine un acord că vor continua să susţină piaţa locală, după cum au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici