Băsescu: Băncile mari din România, supravegheate direct de BCE, dar şi de BNR. Cele mici, doar de BNR

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, referindu-se la mecanismul unic de supraveghere a băncilor la nivelul UE, că băncile mari din România vor fi supravegheate direct de către Banca Centrală Europeană, dar şi de către BNR, în timp ce băncile mici vor fi supravegheate doar de BNR.

223 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Băncile mari din România, supravegheate direct de BCE, dar şi de BNR. Cele mici, doar de BNR

Băsescu: Băncile mari din România, supravegheate direct de BCE, dar şi de BNR. Cele mici, doar de BNR (Imagine: Adriana Neagoe/ Mediafax Foto)

"În ce mă priveşte, înţeleg că vor fi bănci mari, bănci sistemice care vor fi în directa supraveghere a Băncii Centrale Europene (BCE), a secţiunii independente din BCE destinată supravegherii, care va avea propria ei conducere. Nu se va amesteca conducerea BCE în sistemul de supraveghere, dar va fi parte a BCE acest sistem. Deci BCE va supraveghea direct marile bănci, băncile care pot prezenta riscuri sistemice - se poate prăbuşi sistemul bancar european dacă o mare bancă intră în dificultate şi nu e ajutată la timp - şi băncile mai mici, care nu au calitatea de bănci sistemice, care, am înţeles eu, vor fi supraveghetate de autoritatea naţională de supraveghere", a precizat preşedintele Traian Băsescu.

El a precizat că, în cazul României, băncile care vor fi constatate a face parte din rândul băncilor majore vor fi supravegheate direct de BCE , iar cele mai mici vor fi supravegheate direct de BNR, ceea ce nu înseamnă că cele mai mari nu vor fi şi ele supravegheate şi de BNR.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că unul dintre obiectivele majore pe care Consiliul European le-a avut în vedere promovând sistemul unic de supraveghere priveşte ruperea „cercului vicios” dintre bănci şi state.

„Până acum băncile făceau pocinoguri şi statul venea şi plătea. Acum se încearcă o detaşare a celor două entităţi, mai ales că în ultimii ani acest cerc vicios a generat costuri extraordinare pentru bugete, de exemplu Spania sau alte ţări care din cauza problemelor sistemului bancar a trebuit să împrumute sume uriaşe”, a spus Băsescu.

El a precizat că, în condiţiile în care banii nu vor mai veni de la bugetele de stat, ei vor proveni din Mecanismul european de stabilitate care e finanţat şi poate să facă faţă, cel puţin până la un punct - la nivelul la care e finanţat acum - la astfel de evenimente.

Băsescu a precizat că la discuţiile de la Consiliu s-a stabilit că, dacă se creează un mecanism unic de supraveghere, trebuie creat şi un mecanism unic de rezoluţie, adică de intervenţie în cazul băncilor care au probleme şi care să stabilească nivelul la care se intervine, respectiv prin vânzări de active, recapitalizare sau chiar lichidare.

Şeful statului a mai spus că sarcina pentru Consiliul European şi Parlamentul European este ca în perioada următoare să creeze legislaţia necesară unui mecanism unic de rezoluţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici