BCE a menţinut dobânda de referinţă la nivelul de 4%

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda de referinţă la nivelul de 4%, în conformitate cu previziunile analiştilor, întrucât riscurile privind amplificarea inflaţiei sunt considerate de reprezentanţii instituţiei mai mari decât cele legate de încetinirea creşterii economice.

11 afișări
Imaginea articolului BCE a menţinut dobânda de referinţă la nivelul de 4%

BCE a menţinut dobânda de referinţă la nivelul de 4% (Sursa: Mediafax Foto)

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, urmează să comenteze riscul de accelerare a creşterii preţurilor la o conferinţă de presă, la ora 13:30 GMT, transmite Reuters.

Decizia a fost anticipată de analişti, care se aşteaptă însă ca banca să reducă dobânda de politică monetară la cel puţin 3,75%, până la sfârşitul lunii iunie, în cazul în care inflaţia va coborî de la nivelul record la care se află în prezent.

Majoritatea analiştilor consideră că Trichet va anunţa că BCE a revizuit în scădere previziunile din decembrie, privind o creştere economică de 2% în 2008 şi 2,1% în 2009, în timp ce estimarea referitoare la inflaţie a fost majorată de la nivelul de 2,5%.

Inflaţia din zona euro a atins în ianuarie, precum şi în februarie, nivelul de 3,2%, cel mai ridicat din ultimii zece ani, de când este calculat indicatorul, fiind cu mult peste ţinta BCE, de sub 2%.

Şi Banca Angliei a menţinut joi dobânda de referinţă la nivelul de 5,25%, dar analiştii anticipează că instituţia financiară va reduce rata la jumătatea acestui an, pentru a susţine economia britanică afectată de criza de pe piaţa creditelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici