BCE a menţinut joi rata dobânzii cheie la nivelul minim record de 1%

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, dobânda cheie la nivelul minim record de 1%, în ton cu estimările analiştilor, iar preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, a indicat că rata nu va fi modificată în viitorul apropiat.

22 afișări
Imaginea articolului BCE a menţinut joi rata dobânzii cheie la nivelul minim record de 1%

BCE a menţinut joi rata dobânzii cheie la nivelul minim record de 1% (Imagine: Mediafax Foto)

Banca a menţinut, de asemenea, rata pentru depozitele overnight, un reper pentru pieţele monetare, la 0,25%.

"Dobânzile actuale se află la nivelul potrivit", a afirmat Trichet după ce BCE a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 1%.

Trichet a minimalizat totodată atât riscul producerii unei deflaţii, cât şi cel al accelerării inflaţiei peste ţinta stabilită.

"Anticipăm că actualul episod de inflaţie extrem de scăzută sau negativă va fi de scurtă durată, iar stabilitatea preţurilor se va menţine pe termen mediu", a arătat Trichet.

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a intrat în luna iunie pentru prima dată în zona negativă, indicatorul coborând la -0,1%, de la 0% în mai, potrivit estimărilor preliminare prezentate marţi de Biroul de Statistică al Uniunii Europene, Eurostat.

Trichet a prognozat totodată că recesiunea din zona euro se va încheia lent, anul viitor.

"Activităţile economice vor fi reduse în restul anului 2009, dar declinul va încetini comparativ cu primul trimestru", a explicat el, adăugând că revenirea la creştere va avea loc la jumătatea anului 2010.

În urma declaraţiei lui Trichet privind evoluţia economiei zonei euro în 2009, moneda unică şi-a accentuat declinul faţă de dolar, fiind cotată în scădere cu 0,9%, la 1,4025 dolari pe unitate.

Într-un sondaj efectuat de Reuters, doar unul dintre cei 82 de analişti intervievaţi a considerat că BCE va modifica, joi, dobânda cheie. Instituţia financiară internaţională a început să coboare dobânda în octombrie 2008, de la 4,25%, după ce problemele economice s-au intensificat, iar riscurile inflaţioniste s-au redus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici