BCE ar putea reduce şi mai mult dobânda de referinţă

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce şi mai mult dobânda, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, în aceeaşi zi în care Comisia Europeană (CE) a indicat că încrederea în economie, la nivelul UE, a atins în ianuarie un nivel minim record.

17 afișări
Imaginea articolului BCE ar putea reduce şi mai mult dobânda de referinţă

BCE ar putea reduce şi mai mult dobânda de referinţă (Imagine: Mediafax Foto)

Totodată, date oficiale au arătat că şomajul din Germania, cel mai puternic stat european, a consemnat în ianuarie un ritm de creştere record pentru ultimii patru ani.

Trichet a afirmat că banca ar putea adopta mai multe măsuri neconvenţionale pentru a contracara efectele crizei economice globale, printre care reducerea dobânzii de referinţă de la nivelul actual de 2%, minimul stabilit de BCE în istoria ei.

"La acest nivel am luat măsuri neconformiste. Am putea lua mai multe astfel de măsuri, vom vedea. Nu vreau să sugerez nimic, dar nici să exclud ceva", a declarat Trichet într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Analiştii preconizează că banca va reduce din nou dobânda de referinţă în martie, după ce atât înflaţia, cât şi economia vor întregistra minime record.

Trichet a reasigurat că zona euro nu se va destrăma din cauza crizei economice şi că BCE va asigura coeziunea pieţei monedei unice europene, potrivit AFP.

Indicatorul CE referitor la încrederea în economie a coborât în luna ianuarie cu 3,3 puncte, la minimul înregistrat de la începerea monitorizării, în 1985, un semnal al faptului că Europa se adânceşte în recesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici