BCR anulează modificările aduse prin acte adiţionale în OUG 50 la creditele date până în iunie 2010

BCR anulează actele adiţionale impuse de OUG 50 pentru modificarea contractelor de credit semnate până la data de 21 iunie 2010, care au intrat în vigoare în septembrie 2010 fără a fi semnate de populaţie, şi revine la aplicarea unei dobânzi de referinţă internă, raportată la indici independenţi.

342 afișări
Imaginea articolului BCR anulează modificările aduse prin acte adiţionale în OUG 50 la creditele date până în iunie 2010

BCR anulează modificările aduse prin acte adiţionale în OUG 50 la creditele date până în iunie 2010 (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"În conformitate cu prevederile legale în vigoare, Banca Comercială Română a decis denunţarea actului adiţional de aliniere la prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 50/2010 a contractelor de credit pentru consumatori cu dobândă de referinţă internă BCR (administrată/revizuibilă semestrial/variabilă) semnate înainte de 21.06.2010. Decizia băncii a vizat evitarea interpretărilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferentă contractelor de credit convenite de comun acord de către bancă şi clienţi la momentul semnării", se arată într-un comunicat al instituţiei de credit.

Oficialii BCR au menţionat că denunţarea actelor adiţionale înseamnă încetarea efectelor acestora.

"În beneficiul transparenţei şi al clienţilor săi, BCR va aplica, însă, principiile OUG 50/2010 şi la contractele de credit pentru consumatori semnate înainte de 21.06.2010, cu dobândă de referinţă internă BCR (administrată, revizuibilă semestrial, variabilă). Astfel, rata dobânzii va fi raportată la fluctuaţiile indicilor de referinţă independenţi ROBOR la 6 luni/EURIBOR la 6 luni/LIBOR la 6 luni. Pentru orice modificare a nivelului de dobândă datorită variaţiei indicilor de referinţă, clienţii vor fi informaţi prin SMS sau prin scrisoare", se precizează în comunicat.

Nivelul total al comisioanelor lunare se menţine, iar acestea se vor identifica printr-un singur comision lunar de administrare credit care cuprinde şi comisionul de urmărire risc.

Comisionul de rambursare anticipată a fost eliminat pentru creditele cu dobândă variabilă şi limitat la 1% pentru împrumuturile cu dobândă fixă, în conformitate cu cerinţele OUG 50.

"În acelaşi timp, clienţii care optează pentru a menţine strict condiţiile contractului iniţial, pot solicita aceasta în mod explicit la unităţile teritoriale unde au contractat creditul BCR", precizează banca.

OUG 50/2010 a fost adoptată de Guvern în luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial. Ulterior, Camera Deputaţilor a modificat unele prevederi ale ordonanţei astfel încât doar anumite articole să fie aplicate împrumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipată şi prevederile conform cărora creditorul poate refinanţa creditul în condiţiile noilor oferte dacă titularul de credit este bun platnic.

Băncile au fost obligate ca până la finele lunii septembrie să modifice contractele de credite semnate înainte de iunie 2010 pentru a fi în conformitate cu OUG 50 prin acte adiţionale, intrate în vigoare prin semnarea de către clienţi sau în mod automat, prin acceptare tacită.

Potrivit legii 288/2010, actele adiţionale semnate de clienţi în conformitate cu prevederile OUG 50 îşi produc efectele, în timp ce creditorii şi populaţia au dreptul de a solicita anularea actelor adiţionale care nu au intrat în vigoare prin semnare de către debitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici