BCR: Creşterea economică a României ar putea depăşi pragul de 7% în 2008

Creşterea economică a României ar putea depăşi, într-un scenariu optimist, nivelul de 7% în acest an, comparativ cu 6% în 2007, în condiţiile în care trendul înregistrat la începutul anului va continua, potrivit estimărilor Băncii Comerciale Române (BCR).

27 afișări
Imaginea articolului BCR: Creşterea economică a României ar putea depăşi pragul de 7% în 2008

BCR: Creşterea economică a României ar putea depăşi pragul de 7% în 2008 (Imagine: Mediafax Foto)

"La baza acestei estimări se află evoluţia foarte bună a impozitelor nete pe produse şi servicii colectate la bugetul general consolidat de stat, menţinerea unui ritm înalt al construcţiilor, uşoară accelerare a industriei şi un an agricol cel puţin normal. Trimestrul întâi ar putea fi cel mai bun trimestru din 2008 din perspectiva creşterii economice", se arată într-o analiză a BCR.

Economiştii BCR atrag însă atenţia că unul dintre factorii de incertitudine va fi legat de condiţiile meteo, care ar putea influenţa economia în acest an mai mult decât turbulenţele financiare internaţionale.

Pentru acest an, prognoza macroeconomică a celei mai mari bănci din România indică o creştere a PIB de 6,1%, iar pentru anul viitor de 6%.

"Impozitele indirecte s-au îmbunătăţit în primele trei luni ale anului ca urmare a unui efect de bază care se va diminua considerabil din luna aprilie (...) Creşterea producţiei industriale din luna ianuarie (+6,1%) a fost susţinută puternic de industria prelucratoare, în special industria mijloacelor de transport rutier (+48,6%) şi industria tutunului (+56,4%). Exporturile de autoturisme au crescut cu 53,5% în primele două luni din 2008, în timp ce importurile au pierdut din viteză pâna la 33,5%", amintesc analiştii BCR.

Ei notează că impozitele nete pe produse şi servicii au fost afectate în primul trimestru din 2007 de o schimbare a metodologiei privind taxa pe valoarea adăugată şi de eliminarea unor taxe vamale după aderarea României la Uniunea Europeană.

"Veniturile totale mai mari ale bugetului consolidat de stat (+51,5% în primele două luni şi jumătate ale anului) arată că până în prezent bugetul de stat poate suporta cheltuielile sociale ambiţioase, iar probabilitatea depăşirii pragului de 3% pentru deficitul bugetar în 2008 este extrem de redusă. Totodată, sprijinul oferit creşterii economice din primul trimestru este consistent, aceasta putând depăşi unele estimări preliminare", se spune în raport.

Pentru 2008 şi 2009, estimările BCR privind deficitul bugetului general consolidat indică niveluri similare, de 2,7% din PIB, comparativ cu 2,3% din PIB în 2007.

Economiştii reamintesc că structura dinamicii deficitului de cont curent s-a schimbat în luna ianuarie, principalul determinant devenind deficitul balanţei veniturilor, în timp ce deficitul comercial şi-a redus viteza de crestere.

În acelaşi timp, transferurile curente nete au scăzut în condiţiile în care sumele ieşite din ţară s-au majorat.

Pentru acest an, analiştii estimează adâncirea deficitului de cont curent la 15% din PIB, nivel care se va menţine şi în 2009, comparativ cu 13,9% din PIB în 2007.

Raportul BCR prezintă şi prognoze referitoare la ponderea investiţiilor străine directe în PIB, aceasta urmând să se reducă la 5,4% în acest an şi la 4,6% anul viitor, comparativ cu 5,6% în 2007.

În ceea ce priveşte rata anuala a inflaţiei, aceasta va creşte în luna martie ca urmare a unui efect de bază, a deprecierii lunare a leului, a majorării preţurilor pentru chirii administrate şi pentru combustibili.

Estimările BCR indică o rată medie a inflaţiei de 7,6% pentru acest an şi de 4,8% pentru anul viitor. Un nivel de 4,8% a fost înregistrat şi în 2007.

Referindu-se la evoluţia cursului de schimb, analiştii anticipează o rată medie de 3,6 lei/euro pentru 2008, comparativ cu 3,33 lei/euro în 2007. Pentru anul viitor estimările sunt de 3,55 lei/euro.

Economiştii sunt de părere că leul ar putea rămâne în zona 3,65-3,75 lei/euro pe termen scurt în absenţa unor ştiri importante despre România şi anticipează o uşoara tendinţă de apreciere spre finalul lunii aprilie, în condiţiile în care remiterile angajaţilor români din străinătate vor creşte cu ocazia sărbătorilor de Paşte.

Ei mai amintesc că Banca Naţională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la 9,5%, ca urmare a posibilei deteriorări a presiunilor inflaţioniste şi a existenţei unor incertitudini pe termen lung.

"Considerăm că acesta ar putea fi nivelul maxim din 2008, în condiţiile în care rata inflaţiei s-ar putea înscrie pe o traiectorie descendentă din a doua parte a anului. Nu excludem întărirea politicii
monetare prin utilizarea unor măsuri administrative suplimentare îndreptate în special împotriva creditelor în valută", se spune în raportul BCR.

Efectele politicii monetare restrictive ar trebui să se vadă începând din a doua jumătate a anului, notează analiştii, aceştia fiind de părere că este posibilă o corectare în sens pozitiv a ofertei din agricultură, în următoarea perioadă de timp, ceea ce ar contribui la reducerea inflaţiei.

"Nu excludem ca politica monetară să fie întărită suplimentar prin măsuri administrative care ar putea viza în special creditele în valută. La următoarele şedinţe de politică monetară, banca centrala va analiza dacă măsurile deja adoptate cu privire la majorarea provizioanelor constituite în cazul debitorilor expuşi riscului valutar au produs efectele scontate", menţionează analiştii.

Economiştii atrag atenţia că scenariul referitor la un proces dezinflaţionist consistent în a doua jumătate a anului are anumite constrângeri. Astfel, moneda naţională nu trebuie să sufere deprecieri importante, turbulenţele financiare internaţionale nu se vor agrava, iar presiunile asupra cererii agregate nu se vor intensifica.

"Considerăm ca rata inflaţiei la finele trimestrului întâi va depăşi proiecţia băncii centrale de 8,3%, publicată în ultimul raport asupra inflaţiei", se spune în analiză.

În raportul lunar, publicat marţi, economiştii prezintă estimări şi în ceea ce priveşte rata şomajului, acesta urmând să se diminueze la 4% în acest an şi la 3,9% anul viitor, comparativ cu 4,1% în 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici