BERD a investit în România circa 600 milioane de euro în 2012

BERD a investit în România circa 600 de milioane de euro în 2012, prin semnarea a 26 de proiecte, potrivit datelor comunicate vineri MEDIAFAX de Olga Roşca, analist la instituţia financiară.

463 afișări
Imaginea articolului BERD a investit în România circa 600 milioane de euro în 2012

BERD a investit în România circa 600 milioane de euro în 2012 (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

De la începutul operaţiunilor în România, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit peste 6 miliarde de euro, în 331 de proiecte.

La nivel internaţional, BERD a finanţat anul trecut un număr record de proiecte, oferind un sprijin puternic ţărilor în care a investit, într-un mediu economic deosebit de dificil, se arată într-un comunicat al băncii.

Potrivit estimărilor preliminare, BERD a investit anul trecut 8,7 miliarde de euro în aria sa operaţională tradiţională, finanţând 388 de proiecte individuale, un număr fără precedent.

În 2011, volumul investiţiilor a fost de 9 miliarde de euro, iar numărul proiectelor de 380.

Banca estimează că a obţinut un profit net de circa 1 miliard de euro în 2012, faţă de 173 milioane de euro în 2011. În aceste condiţii, BERD rămâne bine pregătită pentru a susţine economiile emergente în acest an, astfel încât să fie bine pregătite pentru redresarea economică.

"Condiţiile economice au fost în mod special dificile în majoritatea ţărilor în care investim. Cu un număr record de investiţii, banca a dovedit încă o dată că este un partener serios. BERD va continua să ajute la revenirea în viitor la o creştere economică sustenabilă", a declarat preşedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti.

Pe lângă investiţiile în regiunea sa tradiţională, BERD s-a implicat în 2012 în sudul şi estul Mediteranei, cu angajamente de 181 milioane de euro în şase proiecte.

Banca a început investiţii în Egipt, Maroc, Iordania şi Tunisia, susţinând procesul de modernizare după schimbările politice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Până în 2015, BERD anticipează că va investi până la 2,5 miliarde de euro pe an în această nouă regiune.

În 2013 şi anii următori, BERD se va concentra pe finanţarea proiectelor care pot pregăti calea pentru redresare şi o creştere economică solidă în ţările unde este prezentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici