BERD: Economia s-ar putea stabiliza în acest an

Criza nu s-a încheiat, însă economia s-ar putea stabiliza în acest an, urmând să îregistreze o uşoară creştere în 2010, a declarat preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, pentru o publicaţie germană.

14 afișări
Imaginea articolului BERD: Economia s-ar putea stabiliza în acest an

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totodată, problemele cu care se confruntă companiile în a obţine credite sunt o sursă de îngrijorare, a afirmat oficialul.

"Nu, criza nu s-a încheiat. Am putea vedea o stabilizare anul acesta şi o perioadă de creştere slabă în 2010. Dar este prea devreme să spunem că s-a încheiat, mai ales din cauza problemelor cu care se confruntă companiile în a obţine credite pentru investiţii", a declarat Mirrow pentru săptămânalul german Wirtschaftswoche.

Preşedintele BERD a răspuns astfel la întrebarea dacă împărtăşeşte opinia privind o recuperare masivă a economiei în 2010.

Dintre statele Uniunii Europene (UE), Mirrow a declarat că îl îngrijorează cel mai mult situaţia economiilor ţărilor baltice, Letonia, Lituania şi Estonia, în această ordine, urmate de Ungaria.

Din afara UE, oficialul BERD a apreciat că Ucraina se confruntă cu o situaţie deosebit de critică.

"Vrem să ajutăm, dar Ucraina trebuie să arate că este gata pentru reforme", a adăugat preşedintele instituţiei financiare.

BERD este îngrjorată de situaţia din sectorul gazelor naturale din Ucraina.

"Ucraina furnizează gaz sub preţul pieţei propriilor clienţi şi creează noi deficite structurale. Nici chiar azi nu ştim exact cât de mult gaz este introdus în sistem pe o parte şi cât este scos, dar şi pentru ce scopuri, pe altă parte", a declarat Mirrow.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici