Bloomberg: Zona euro cade ca un joc de domino, iar problema este moneda unică

Criza care a împins Grecia către FMI şi este pe cale de a îngenunchea Irlanda va ataca pe rând statele din zona euro până va determina destrămarea uniunii monetare, deoarece problema fundamentală este chiar moneda euro, consideră un editorialist Bloomberg.

72 afişări
Imaginea articolului Bloomberg: Zona euro cade ca un joc de domino, iar problema este moneda unică

Bloomberg: Zona euro cade ca un joc de domino, iar problema este moneda unică (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În opinia lui Matthew Lynn, editorialist Bloomberg şi autor alunei cărţi despre criza din Grecia, singura soluţie de apune capăt permanent "jocului de domino" este împărţiera zonei euroîn "zone monetare", adică grupuri de state cu nevoi similare depolitică monetară.

El observă că, pentru fiecare ţară, criza pare să plece de lamotive foarte diferite - probleme fiscale în Grecia, un sistembancar prăbuşit în Irlanda, deficit bugetar în Portugalia, cădereapieţei imobiliare în Spania, datoria publică uriaşă în Italia sauun sistem învechit de asistenţă socială din Franţa - iar singurulnumitor comun este moneda euro.

"După ce Irlanda va primi un bailout de la Uniunea Europeană şiFondul Monetar Internaţional, vom auzi destule poveşti liniştitoaredespre cum a fost oprită criza, a fost stabilizată zona euro, iarmoneda unică a fost salvată. Va reapărea retorica grandioasă despreimportanţa proiectului european, speculatorii vor fi condamnaţi dela un capăt la altul al continentului. Nu credeţi un cuvânt. Euro adevenit o maşină de falimente. Odată ce pieţele vor fi terminat cuIrlanda, se vor muta în Portugalia şi Spania, apoi în Italia şiFranţa. Este un efect de domino, iar cu fiecare bailoutfaliile din interiorul zonei euro se lărgesc tot mai mult. Procesulnu se va sfârşi până când nu se va renunţa la monedaunică", scrie Lynn.

Faptul că Grecia a intrat în zona euro "cosmetizând" dateledespre buget nu se aplică şi în cazul Irlandei. Irlanda a avut oeconomie foarte solidă în ultimii 20 de ani şi, în plus, odată cuapariţia crizei, irlandezii au luat toate măsurile de austeritateposibile, în timp ce grecii "şi-au băgat capul în pământ", noteazăautorul.

"Pe scurt, problema nu este Irlanda. Este moneda euro. Logicaacestui fapt este irefutabilă. Şi, dacă moneda unică estela rădăcina crizei, problemele nu se vor opri aici",consideră editorialistul.

Astfel, fiecare criză a încrederii va fi declanşată de un altfactor determinant în fiecare ţară, dar problema fundamentală esteapartenenţa la moneda euro, care a împiedicat adaptarea politiciimonetare la modelul fiecărei economii şi problemele fiecăruistat.

"Când s-a lansat moneda euro, s-a pariat pe faptul căîmpărtăşirea aceleiaşi monede va aduce convergenţă unui grup deeconomii foarte diferite, permiţând Băncii Centrale Europene săopereze o singură politică monetară pentru toate statele. A fost oteorie interesantă, dar s-a dovedit a fi greşită", a mai spuseditorialistul.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici