BM a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economică a României în 2009

Banca Mondială (BM) a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economică a României din acest an, de la 3,2% la 0-2%, în contextul perspectivelor pesimiste privind statele din regiune, reiese din datele prezentate de economistul instituţiei Erika Jorgensen.

17 afișări
Imaginea articolului BM a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economică a României în 2009

BM a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economică a României în 2009

Ea a arătat că previziunile noi apărute sunt din ce în ce mai pesimiste, şi ar putea fi "şi mai rele" în câteva luni.

"Nu că aş prevede acest lucru (înrăutăţirea estimărilor - n.r.), dar este posibil", a spus Jorgensen, în cadrul unei videoconferinţe.

Banca Mondială previzionează pentru Ungaria şi Letonia contracţii ale economiilor de 3%, respectiv de 5-7%.

"Restul statelor (din cadrul unui raport care cuprinde cele 10 ţări care au aderat la UE în 2004 şi 2007 - n.r.), inclusiv Polonia, vor înregistra creşteri economice de 0-2%", a afirmat Jorgensen.

În raportul Perspective Economice Globale 2009 al Băncii Mondiale, publicat în luna decembrie 2008, instituţia estima pentru acest an o creştere economică de 3,2% în România.

Analiştii BM consideră că Polonia este mai puţin vulnerabilă la criza internaţională, întrucât este o economie mare, care depinde mai puţin de exporturi, a beneficiat de o politică monetară activă, cu reduceri ale ratelor dobânzii şi sprijin pentru piaţa valutară, şi a avut un deficit bugetar stabil în 2008.

"Creşterea economică a Poloniei va încetini în acest an, dar va fi printre cele mai mari din UE10", se arată într-o prezentare a BM.

Economistul a precizat că statele UE 10 sunt afectate de criza internaţională prin trei canale principale, respectiv reducerea cererii de pe pieţele externe, care a afectat producţia locală, scăderea intrărilor de capital străin, şi limitarea creditării, respectiv faptul că băncile sunt mult mai prudente să acorde credite, atât instituţiilor concurente, cât şi populaţiei.

"Un al patrulea factor negativ este criza gazelor din luna ianuarie, care a avut un impact semnificativ asupra unor state", a continuat Jorgensen.

Citeşte şi:

România vrea reînnoirea unor împrumuturi acordate de BM

BM: Adoptarea unor restricţii fiscale considerabile, singura opţiune a Guvernului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici