Boc: 16 bănci, interesate să intre în programul "Prima Casă"

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Arad, că Guvernul a primit răspuns de la 16 bănci care doresc să se implice în programul "Prima Casă" şi că acesta va începe mai devreme decât era prevăzut, respectiv până la finele lunii iunie.

71 afișări
Imaginea articolului Boc: 16 bănci, interesate să intre în programul "Prima Casă"

Boc: 16 bănci, interesate să intre în programul "Prima Casă" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Emil Boc a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la PDL Arad, că programul "Prima Casă" va începe cel târziu până la finele lunii iunie şi că există interes din partea băncilor.

"Acest program va intra în vigoare chiar în această lună, la sfârşitul lunii iunie, mai devreme decât ne-am fi aşteptat noi, datorită eforturilor pe care Ministerul Finanţelor le-a făcut şi în urma parteneriatului pe care l-am deschis cu băncile comerciale. Am primit confirmarea că 16 bănci comerciale sunt interesate să intre în acest program, respectând condiţiile impuse de Guvern, avans de maximum cinci la sută pentru cumpărarea primei case şi o dobândă cu mult mai mică decât cea existentă în momentul de faţă pe piaţă, având în vedere că statul preia toate condiţiile neexecutării creditului", a spus premierul.

El a adăugat că "imediat" va fi elaborat actul normativ cu toate aceste condiţii care au fost puse băncilor şi s-a declarat convins că, o dată derulat programul, "vor mai scădea dobânzile, având în vedere şi o competiţie specifică economiei de piaţă pentru acest domeniu".

Primul ministru a declarat că programul nu este exclusiv pentru tineri, dar că "este cu preponderenţă pentru ei".

"ANL are o ţintă deja, pentru tinerii sub 35 de ani. Toţi cei care nu au o casă în proprietate sunt eligibili pentru acest proiect", a spus Boc.

Emil Boc a adăugat că, o dată început acest program, Guvernul nu renunţă la celelate programe care vizează construcţia de locuinţe.

"Guvernul României are anul acesta spre finalizare 6.000 de locuinţe ANL şi sociale, iar în anul 2010 - zece mii de locuinţe ANL şi sociale", a spus premierul.

Executivul a anunţat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.

Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate anterior de premierul Emil Boc pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici