Boc: Guvernul nu doreşte naţionalizarea băncilor

Guvernul doreşte ca băncile străine din România să beneficieze în continuare de linii de finanţare din partea companiilor-mamă şi nu intenţionează să preia acţiuni la aceste instituţii în schimbul unor măsuri de sprijinire, procedură care ar presupune o naţionalizare, a declarat premierul Emil Boc.

17 afișări
Imaginea articolului Boc: Guvernul nu doreşte naţionalizarea băncilor

Boc: Guvernul nu doreşte naţionalizarea băncilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Guvernul nu doreşte naţionalizarea băncilor, nu aceasta este direcţia corectă. Guvernul va avea însă o analiză foarte serioasă cu BNR şi conducerile băncilor din România, ca liniile de finanţare angajate să fie menţinute. Dorinţa noastră este ca băncile care au participat la procesul de privatizare din România şi care au şi obligaţia cu ceea ce înseamnă statul român să şi le menţină. Aici cred că vom putea găsi soluţii comune, Guvern-BNR-bănci, astfel încât liniile de finanţare să fie menţinute", a spus Boc, la lansarea raportului de analiză, sinteză şi progonoză al Societăţii Academice Române "România 2009, criza economică şi statul de drept", răspunzând la o întrebare privind preluarea de către stat a unor acţiuni la bănci în schimbul unor linii de finanţare, după modelul aplicat în unele state din UE.

El a precizat că au fost deja programate o serie de întâlniri în această săptămână şi săptămâna viitoare pentru discuţii legate de acest subiect.

Premierul a precizat totodată că, după buget, va avea loc "o discuţie foarte serioasă" cu Banca Naţională a României pentru corelarea politicilor Guvernului cu cele ale băncii centrale.

"Fără existenţa unui set de măsuri care să se sprijine reciproc, Guvernul şi Banca Naţională, nu vom reuşi să luăm cele mai bune decizii. Am avut deja discuţii preliminare cu Banca Naţională şi ele vor continua şi în perioada următoare. Am reţinut, de asemenea, recomandarea cu privire la capitalizarea băncilor, o recomandare pe care am luat-o în considerare. Vrem să asigurăm mediul de afaceri că, prin ceea ce urmărim, prin capitalizarea băncilor, este doar o primă măsură pentru a putea da în continuare economiei resursele financiare, punând accentul pe ceea ce şi raportul spune: mecanismele de garantare şi contra-garantare, care pot constitui o soluţie pentru mediul de afaceri", a spus Boc.

Citeşte şi:

Flutur: Coaliţia se va întâlni cu guvernatorul BNR pe tema programului anti-criză

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici