Bulgaria suspendă pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream

Sofia a suspendat pregătirile pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream care urmau să înceapă în această vară, în Bulgaria, în urma criticilor exprimate de către Bruxelles şi Washington, a anunţat duminică premierul Plamen Oreşarski.

556 afișări
Imaginea articolului Bulgaria suspendă pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream

Bulgaria suspendă pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream

"Am ordonat oprirea lucrărilor (de lansare a construirii South Stream). Vom decide ce va urma în funcţie de viitoarele noastre consultări cu Bruxelles-ul", a declarat Oreşarski după o întâlnire cu senatori americani.

Comisia Europeană (CE) a cerut marţi Sofiei să suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentând că Bulgaria nu a respectat reglementările europene în domeniul pieţelor publice.

CE a trimis o scrisoare de avertisment autorităţilor bulgare, prima etapă a unei proceduri de infringement. Experţi de la Bruxelles sunt aşteptaţi săptămâna viitoare la Sofia pentru a discuta cu Guvernul.

Senatorul american John McCain a declarat duminică faptul că Statele Unite "susţin eforturile Guvernului bulgar în căutarea, cu mare prioritate, a unei independenţe energetice faţă de orice ţară". În privinţa gazoductului South Stream, el şi-a exprimat dorinţa ca proiectul să fie realizat de către "organizaţii independente din Rusia".

Un consorţiul condus de către societatea rusă Stroytransgaz, care face obiectul unor sancţiuni americane, a fost ales pe 27 mai în vederea construirii tronsonului bulgar al South Stream, o alegere care a provocat o reacţie americană dură.

"Suntem profund îngrijoraţi cu privire la decizia recentă a Bulgariei de a acorda Stroytransgaz contractul de construire a gazoductului South Stream. Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Rusia", a declarat vineri ambasadorul Statelor Unite Marcie Ries.

Condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmează să asigure legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, ocolind Ucraina, după care să continue către Grecia şi Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria.

Bulgaria, care depinde integral de livrări de gaze naturale ruseşti via Ucraina, contează pe South Stream pentru a-şi "diversifica căile" de livrare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici