Capacitatea gazoductului Nabucco, depăşită de cerere

Cererea pentru gazele transportate prin conducta Nabucco ar putea depăşi capacitatea gazoductului încă din prima zi de funcţionare, planificată pentru anul 2013, potrivit unui studiu de piaţă al companiei de proiect, din care face parte şi Transgaz.

25 afișări
Imaginea articolului Capacitatea gazoductului Nabucco, depăşită de cerere

Capacitatea gazoductului Nabucco, depăşită de cerere (Imagine: Mediafax/AFP)

Studiul a chestionat potenţialii clienţi ai Nabucco privind cantităţile pe care ar fi interesaţi să le contracteze, în formulă neangajantă, şi reprezintă o iniţiativă preliminară, care precedă procesul de atragere a contractelor angajante pentru capacitatea gazoductului.

"Supracontractarea de peste 100%, începând cu prima zi de funcţionare, din 2013, arată o cerere uriaşă pentru capacităţile proiectului Nabucco, pe o piaţă a gazului aflată într-o creştere puternică", a declarat directorul companiei de proiect Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek.

Compania a anunţat că procesul de contractare a capacităţii gazoductului va începe imediat ce cadrul legislativ care înconjoară proiectul va fi adoptat.

Conducta de 3.300 de kilometri, care urmează să transporte gaz din Asia către Europa, trebuie să obţină statutul de excepţie de la regulamentele antitrust ale Uniunii Europene, precum şi un acord multilateral între guvernele statelor pe care le va tranzita.

Acţionarii proiectului sunt OMV (Austria), Transgaz (România), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania), iar gazoductul este proiectat pentru a reduce dependenţa UE de gazul provenit din Rusia.

Costurile Nabucco sunt estimate, în total, la 7,9 miliarde euro, însă cheltuielile finale ar putea varia în funcţie de evoluţia mai multor factori, precum preţurile la materii prime.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici