Război între guvern şi marile companii: Multinaţionalele critică decizia guvernului de a majora salariul minim pe economie

România are nevoie de un mecanism transparent bazat pe indicatori macroeconomici stabili şi predictibili care să determine evoluţia salariului minim, susţine Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), ca urmare a majorării salariului minim pe economie, decizie adoptată vineri de Guvern.

388 afișări
Imaginea articolului Război între guvern şi marile companii: Multinaţionalele critică decizia guvernului de a majora salariul minim pe economie

Război între guvern şi marile companii: Multinaţionalele critică decizia guvernului de a majora salariul minim pe economie

„Organizaţiile membre CDR susţin creşterea veniturilor şi a nivelului de trai pentru români, însă reiterăm că o evoluţie sustenabilă pe termen lung trebuie implementată pe baza unei analize profunde a tuturor implicaţiilor pentru economie şi societate. Creşterile arbitrare, necorelate cu productivitatea, care în România este sub media economiilor competitive, alimentează în final curba inflaţionistă. Pentru o funcţionare corectă şi pentru prevenirea unor dezechilibre economice, orice modificare administrativă a bazei costurilor companiilor trebuie să permită o perioadă de minimum 12 luni de la aprobare până la implementare. Introducerea salariului minim diferenţiat pe baza unei diplome de studii superioare nu garantează profesionalizarea angajaţilor, din contră, creează premisele unei creşteri nefondate a cererilor pentru studii universitare”, au menţionat reprezentanţii Coaliţiei, într-un comunicat de presă transmis vineri.

O astfel de dinamică defavorizează învăţământul profesional şi tehnic, tocmai acea ramură care trebuie dezvoltată pentru a răspunde nevoilor pieţei forţei de muncă, aşa cum indică şi Barometrul forţei de muncă realizat recent de PwC pentru CDR, au mai susţinut reprezentanţii Coaliţiei.

„În acelaşi timp, ierarhizarea salariului minim în funcţie de vechimea în muncă adânceşte problema productivităţii, contribuind la creşterea inechităţii dintre angajaţii cu vechime şi cei recent intraţi în piaţa muncii, prin recompensarea anilor de muncă şi nu a performanţei. Această modificare şi viteza implementării ei continuă seria deciziilor impredictibile adoptate de Guvern, adâncind neîncrederea mediului de afaceri, ceea ce frânează dezvoltarea economică a României susţinută de cetăţeni şi mediul de afaceri”, au mai afirmat reprezentanţii CDR.

Stabilirea salariului minim pe baza unor criterii obiective se regăseşte şi între recomandările de ţară pentru România de la Comisia Europeană în cadrul Semestrului European, au reamintit reprezentanţii Coaliţiei.

„România are nevoie de un mecanism transparent care să determine evoluţia salariului minim pe baza unor indicatori macroeconomici stabili, predictibili, şi abordat de către autorităţi în dialog cu toate părţile vizate, precum patronatele şi sindicatele, asigurând, de asemenea, un interval suficient până la intrarea în vigoare”, au mai susţinut reprezentanţii CDR.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă care prevede modificarea Codului Muncii şi introduce definiţia de salariu minim diferenţiat. După publicarea OUG în Monitorul Oficial, Executivul urmează să aprobe o hotărâre în care care să fie menţionate sumele. Ordonanţa de urgenţă nu a figurat pe ordinea de zi publicată de Guvern, intrând pe ordinea de zi suplimentară.

Salariul minim brut ar urma să crească de la 1.900 de lei pe lună la 2.080 de lei pe lună, iar pentru persoanele cu studii superioare şi pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creşte la 2.350 de lei pe lună.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, o iniţiativă privată, reuneşte 45 de organizaţii şi membri asociaţi, care reprezintă peste 54.000 de companii. Aceste companii generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă şi peste 50% din PIB.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici