CE a declanşat procedura de deficit excesiv pentru şase state membre, nu şi pentru România

Comisia Europeană (CE) a iniţiat, miercuri, procedura de deficit bugetar excesiv pentru şase state membre ale Uniunii Europene, după ce a luat în considerare şi circumstanţele excepţionale dictate de criza economică, iar cazul României nu a fost încă analizat de executivul blocului comunitar.

23 afișări
Imaginea articolului CE a declanşat procedura de deficit excesiv pentru şase state membre, nu şi pentru România

CE a declanşat procedura de deficit excesiv pentru şase state membre, nu şi pentru România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CE a lansat procedura de deficit excesiv împotriva Franţei, Greciei, Spaniei, Irlandei, Letoniei şi Maltei, care au depăşit limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) a deficitului bugetar, prevăzută în Pactul de Creştere şi Stabilitate al Uniunii Europene.

"Comisia a adoptat, astăzi (miercuri - n.r.), rapoartele de deficit excesiv în cazul statelor membre care au depăşit valoarea de referinţă de 3% în 2008. Au fost luate în considerare şi circumstanţele excepţionale adecvate. În toate celelalte cazuri, Comisia va folosi toată flexibilitatea conţinută de Pactul de Creştere şi Stabilitate revizuit când va analiza procedura de deficit excesiv, în următoarele săptămâni", a declarat, într-un comunicat al CE, comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia.

Executivul Uniunii Europene a mai analizat rapoartele asupra evoluţiei Programelor de Stabilitate şi Convergenţă pentru alte 11 ţări, printre care însă nu se numără şi România şi care nu sunt vizate în prezent pentru declanşarea procedurii de deficit excesiv, se arată într-un alt comunicat transmis de CE.

 

Citeşte şi:

Guvernul a decis reducerea unor cheltuieli bugetare, pentru a evita sancţiunea CE

Guvernul trimite CE Programul de convergenţă, informând despre deficitul din 2008

CE deschide în scurt timp procedura de deficit excesiv pentru 6 ţări, inclusiv România

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici