CE a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pe 2009 pentru România

Comisia Europeană (CE) a revizuit în uşoară creştere prognoza pe 2009 de inflaţie medie anuală pentru România, de la 5,7%, cât estima în ianuarie, la 5,8%, potrivit datelor prezentate luni de Executivul Uniunii Europene.

12 afișări
Imaginea articolului CE a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pe 2009 pentru România

CE a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pe 2009 pentru România (Imagine: Mediafax Foto)

"Inflaţia s-a accelerat în prima parte a anului 2009, în principal din cauza deprecierii puternice a leului. În 2009 şi 2010, inflaţia este proiectată în scădere ca urmare a diminuării creşterilor salariale şi a preţurilor internaţionale. Până la finele anului 2009, ne aşteptăm ca inflaţia anuală să intre în ţinta băncii centrale de 3.5% +/- un punct procentual", se arată în raportul Comisiei Europene.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

Prin înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional au fost stabilite criterii de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009, când rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici