Prima pagină » Economic » Ce cost ar fi nevoită să suporte Europa în cazul retragerii SUA de pe continent?

Ce cost ar fi nevoită să suporte Europa în cazul retragerii SUA de pe continent?

Un nou raport dat publicității arată că Europa ar putea supraviețui fără sprijinul militar al SUA, însă costul s-ar ridica la un trilion de dolari pentru ca această gol să fie acoperit.
Ce cost ar fi nevoită să suporte Europa în cazul retragerii SUA de pe continent?
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto
Diana Nunuț
15 mai 2025, 20:42, Economic

Un studiu al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), care a fost publicat joi, a concluzionat că o ipotetică retragere a SUA din Europa ar lăsa membrii NATO ai continentului vulnerabili la o amenințare rusă și confruntați cu „alegeri dificile” cu privire la modul de a umple golurile, scrie POLITICO.

Europa ar putea supraviețui fără sprijinul SUA, însă va avea nevoie de un sfert de secol pentru a înlocui americanii și de cheltuieli care se ridică la un trilion de dolari. Această sumă include costuri de achiziție unice cuprinse între 226 și 344 de miliarde de dolari – în funcție de calitatea echipamentelor achiziționate – și cheltuieli suplimentare asociate cu întreținerea, personalul și sprijinul militar, arată studiul.

Avioanele de luptă, cea mai scumpă achiziție de pe listă

Raportul stipulează faptul că cel mai scump element de pe lista de cumpărături ar fi 400 de avioane tactice de luptă, urmate de 20 de distrugătoare și 24 de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune.

De asemenea, IISS a estimat că, în cazul unei operațiuni militare la scară largă pentru a contracara un atac rusesc, costul înlocuirii personalului american s-ar ridica la peste 12 miliarde de dolari.

Raportul mai arată și faptul că inclusiv în scenariul în care ar exista banii necesari, industria europeană nu ar avea, pe termen scurt, capacitatea de a face față cererii crescute.

În urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei, mai multe țări NATO și-au intensificat eforturile pentru a atinge sau depăși obiectivul alianței de a cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare.