CE lansează o nouă procedură de infringement împotriva României, în domeniul energiei

CE a anunţat lansarea primei etape a procedurii de infringement împotriva României şi altor ţări pentru nepreluarea în legislaţie a două directive europene, privind pieţele de electricitate şi gaze naturale, iar MECMA estimează că procedura va fi stopată în 2 luni, odată cu adoptarea directivelor.

1147 afișări
Imaginea articolului CE lansează o nouă procedură de infringement împotriva României, în domeniul energiei

CE lansează o nouă procedură de infringement împotriva României, în domeniul energiei (Imagine: Wikipedia)

"Comisia Europeană a anunţat în data de 29.09.2011 lansarea primei etape a procedurii de infringement, respectiv avizul motivat, împotriva României pentru necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor 2009/72 privind piaţa internă de energie electrică şi 2009/73 privind piaţa internă de gaze naturale.

Până în prezent România nu a primit oficial avizul motivat", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Procedura a fost lansată simultan pentru alte 17 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/73 şi în cazul a 16 state membre pentru netranspunerea directivei 2009/72.

MECMA arată că a elaborat, împreună cu ANRE, proiectele de acte normative care preiau directivele respective, iar propunerile legislative au fost transmise spre evaluare Comisiei Europene, la 9 septembrie, după ce s-au aflat în dezbatere publică.

Cele două proiecte vor fi prezentate Guvernului pentru aprobare după ce Comisia Europeană va transmite ANRE şi MECMA opinii referitoare la compatibilitatea propunerilor cu prevederile dreptului UE.

MECMA estimează că procedura de adoptare va dura maxim două luni, ceea ce va conduce la închiderea procedurii de infringement.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici