CE va recomanda României evitarea unui deficit bugetar prea mare - surse

Comisia Europeană (CE) va lansa, miercuri, o recomandare la adresa României privind evitarea unui deficit bugetar excesiv, de peste 3% din PIB, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse europene.

26 afișări
Imaginea articolului CE va recomanda României evitarea unui deficit bugetar prea mare - surse

Comisarul european pentru Economie şi Afaceri Monetare, Joaquin Almunia (Imagine: Mediafax/AFP)

Sursele citate au precizat că este vorba despre o recomandare, nu de un avertisment, privind prevenirea procedurii de deficit excesiv.

Contactată de MEDIAFAX, Amelia Tores, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Economie şi Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţia.

Ea a precizat însă că, miercuri, unul dintre punctele aflate pe agenda discuţiilor Comisiei va viza situaţia finanţelor publice din România. Amelia Tores a spus că autorităţile europene supraveghează permanent situaţia finanţelor publice din statele membre.

La sfârşitul lunii ianuarie, comisarul european Joaquin Almunia a declarat că majorarea deficitului bugetar în România reprezintă un motiv serios de îngrijorare, iar guvernul trebuie să fixeze ţinte bugetare mai sănătoase, pentru a evita încălcarea reglementărilor europene.

Comisia Europeană consideră că este improbabil ca România să echilibreze bugetul până în 2011 şi cere reduceri mai ample ale deficitului în 2008 şi în anii următori, potrivit unui proiect al CE de evaluare a programului fiscal pe termen lung al autorităţilor de la Bucureşti, anunţat la acea dată.

Conform unui document prezentat la 28 aprilie de către Comisia Europeană, în cazul României este preconizat un deficit bugetar de 3,7% pentru anul 2009. Cel mai probabil, discuţiile de miercuri din Comisie pe tema situaţiei finanţelor publice din România se vor axa pe analizarea acestor prognoze, iar în cazul în care va fi adoptată o decizie aceasta va fi făcută publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici