CE va sancţiona Intel pentru practici anticoncurenţiale

Comisia Europeană (CE) va anunţa, în această săptămână, sancţiuni pentru grupul american Intel, inclusiv o amendă, pentru practici anticoncurenţiale pe piaţa procesoarelor pentru computere personale, acuzând gigantul IT că a abuzat de poziţia dominantă în defavoarea principalului rival, AMD.

56 afișări
Imaginea articolului CE va sancţiona Intel pentru practici anticoncurenţiale

CE va sancţiona Intel pentru practici anticoncurenţiale în defavoarea AMD (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CE va arăta că grupul american Intel, cel mai mare producător de procesoare din lume, a plătit producătorii de computere pentru a-i determina să amâne sau să anuleze produse bazate pe platformele oferite de compania rivală AMD, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Autorităţile europene pentru concurenţă vor hotărî miercuri să amendeze Intel şi vor indica grupului anumite schimbări în practicile de afaceri utilizate, pentru infracţiuni de "restricţionare a mediului concurenţial", au declarat sursele citate.

Suma cu care urmează să fie amendat gigantul IT nu este cunoscută. Cea mai mare amendă impusă de CE pentru abuzarea de poziţia dominantă pe piaţă s-a ridicat la 497 milioane euro şi a vizat grupul american Microsoft, în urma unei anchete încheiată pe 24 martie 2004.

Sursele susţin că Executivul UE va decide că Intel a comis două încălcări ale legislaţiei antitrust, cu referire la poziţia dominantă pe piaţa procesoarelor pentru computere personale.

Astfel, CE va prezenta concluzii potrivit cărora Intel a oferit producătorilor de computere reduceri importante de preţuri pentru a-i determina să restricţioneze sau elimine utilizarea procesoarelor produse de compania rivală Advanced Micro Devices (AMD) şi a oferit alte tipuri de stimulente retailerilor pentru a se asigura că aceştia promovează predominant calculatoare bazate pe procesoare Intel.

Comisia va indica Intel un termen limită până la care grupul trebuie să pună capăt acestor practici, considerate ilegale de Executivul comunitar, potrivit aceloraşi surse.

Într-o a doua concluzie la anchetă, CE va arăta că Intel a plătit producătorii de computere pentru a-i determina să întârzie sau anuleze lansările de produse bazate pe platformele oferite de AMD, au mai afirmat sursele.

Comisia va acuza Intel că a derulat astfel de practici timp de opt ani.

Printre producătorii de computere vizaţi se numără NEC Corp, Lenovo, Dell şi Hewlett-Parkard.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici