Cea mai mare temere a BNR: riscul ca băncile europene să taie agresiv creditarea

Haosul care ameninţă Grecia şi criza bancară din Spania reînvie spectrul unui "credit crunch" în regiune. Reducerea excesivă, rapidă şi dezordonată a creditelor acordate de băncile din zona euro pe piaţa locală reprezintă în viziunea Băncii Naţionale cel mai mare risc care ameninţă în prezent România ca o consecinţă a presiunilor fără precedent sub care se află grupurile respective.

418 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare temere a BNR: riscul ca băncile europene să taie agresiv creditarea

Cea mai mare temere a BNR: riscul ca băncile europene să taie agresiv creditarea (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Numele de cod" al acestei ameninţări este "dezintermediere" şi nu se referă în mod particular la băncile elene, chiar dacă au o situaţie extrem de delicată.

"Dezintermedierea înseamnă scă­deri ale volumelor de credite. Poate avea loc ca o consecinţă a schimbării modelului de business al băncilor după o criză sau ca urmare a faptului că populaţia de exemplu vrea un nivel mai mic de îndatorare - vrea să-şi plă­tească creditele şi să nu mai ia altele noi. Poate fi o decizie a băncilor, ori o decizie a clienţilor, ori o combinaţie. Important este ca această dezintermediere - altminteri firească după o transformare economică - să nu devină excesivă şi dezordonată", explică viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

El spune că soluţia discutată în prezent la nivel european este aşa-numita Vienna Iniative 2.0, care implică o înţelegere privind supraveghere multilaterală a băncilor, armonizarea abor­dărilor din partea autorităţilor de reglementare, un dialog constant cu băncile-mamă şi cu ţările de origine ale acestora, astfel încât să nu fie posibil ca un grup anume să facă mişcări care să ia prin surprindere restul actorilor.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici