Cererea globală de petrol va încetini în 2009

Cererea globală de petrol va creşte în 2009 cu 860.000 de barili pe zi, la 87,7 milioane de barili pe zi, avans mai mic decât cel de 890.000 de barili pe zi din acest an, iar nevoia pentru ţiţeiul livrat de OPEC va scădea, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

21 afișări
Imaginea articolului Cererea globală de petrol va încetini în 2009

Cererea globală de petrol va încetini în 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cererea de petrol a scăzut în statele dezvoltate din cauza preţurilor ridicate la ţiţei, dar declinul a fost compensat de avansul semnificativ înregistrat pe pieţele emergente, potrivit raportului lunar al AIE.

Oferta de petrol din partea statelor din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) va creşte cu circa 640.000 de barili pe zi, la 50,6 milioane de barili pe zi în 2009, comparativ cu un avans de 420.000 de barili pe zi raportat în acest an.

În acelaşi timp, nevoia de ţiţei de la OPEC se va reduce în 2009 cu 600.000 de barili pe zi faţă de acest an, situându-se între 31,3 şi 31,2 milioane de barili pe zi.

Oferta de ţiţei a OPEC a crescut, în luna iunie, cu 350.000 de barili pe zi, la 32,4 milioane de barili pe zi, susţinută de livrările Arabiei Saudite şi de exporturile din rezervele iraniene.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial, a livrat în iunie 9,45 milioane de barili pe zi, în timp ce Iranul a furnizat 3,8 milioane de barili de ţiţei pe zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici