China devine cel mai mare consumator de aur la nivel mondial

China va deveni în viitorul apropiat cel mai mare consumator de aur la nivel mondial, devansând India, în condiţiile în care micii investitori se orientează către metalul preţios pentru a-şi proteja averile împotriva inflaţiei, iar cererea pentru bijuterii creşte, potrivit The Times.

104 afișări
Imaginea articolului China devine cel mai mare consumator de aur la nivel mondial

China va deveni cel mai mare consumator de aur la nivel mondial, devansând India (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca centrală a Chinei ar putea începe în următoarele săptămâni să cumpere masiv lingouri de aur pentru consolidarea rezervelor, urmând exemplul altor instituţii similare din state emergente.

Analiştii consideră, totodată, că populaţia va investi tot mai mult capital în bijuterii, pentru a avea rezerve în caz de probleme economice, temându-se că Guvernul nu va putea controla complet evoluţia inflaţiei în următoarele 18 luni.

Criza creditelor şi recentele probleme financiare ale emiratului Dubai au subliniat reputaţia aurului ca scut împotriva turbulenţelor.

Cererea din China pentru metalul preţios a crescut cu 12% în al treilea trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008. Popularitatea de care se bucură aurul de 24 de carate este o dovadă că acesta este utilizat pentru investiţii şi nu din motive estetice, notează The Times. În India, piaţa s-a prăbuşit cu 42%.

Analiştii estimează că cererea ar putea creşte de la 395,6 tone anul trecut la peste 450 de tone în 2009.

Cotaţia metalului preţios a urcat cu 34% de la începutul anului şi a atins săptămâna trecută nivelul record de 1.195 de dolari pe uncie.

Numeroşi analişti estimează că preţul ar putea avansa la 1.500 de dolari pe uncie în următoarele luni. Alţii avansează, însă, cotaţii de peste 3.000 de dolari pe uncie pe termen lung, în condiţiile în care Guvernele lumii vor încerca să reducă importanţa creditelor acordate în condiţii uşoare pentru susţinerea economiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici