Chiriile devin tot mai costisitoare pentru germani. Partidul lui Olaf Scholz intenţionează să limiteze creşterea preţurilor

Partidul social-democrat (SPD) al lui Olaf Scholz, aflat la guvernare în Germania, va propune o reducere a chiriilor pe o perioadă de trei ani în întreaga ţară, în condiţiile în care chiriaşii se luptă să facă faţă creşterii costurilor locuinţelor în cea mai mare economie a Europei.

14351 afișări
Imaginea articolului Chiriile devin tot mai costisitoare pentru germani. Partidul lui Olaf Scholz intenţionează să limiteze creşterea preţurilor

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Trebuie să creăm un spaţiu de respiro, avem nevoie de o îngheţare a chiriilor pentru următorii trei ani", a declarat Verena Hubertz, deputat al SPD, pentru Bild am Sonntag, adăugând că Olaf Scholz va prezenta luni măsuri pentru a aborda criza costului vieţii din ţară, informează Financial Times.

SPD, formaţiunea a cărui lider este cancelarul Olaf Scholz, este cel mai mare partid din coaliţia guvernamentală tripartită din Germania.

Anul acesta, chiriile au crescut cu o rată record în toată Germania, o ţară în care costul locuinţelor a fost în mod tradiţional suficient de stabil pentru ca familiile să trăiască în chirie pe tot parcursul vieţii lor. Dintre cele 41 de milioane de gospodării din Germania, aproape 60% locuiesc în chirii, potrivit Oficiului Federal de Statistică din Germania.

Germanii se confruntă, de asemenea, cu preţuri mai mari pentru alte bunuri. Inflaţia în luna iulie a fost de 6,2%, faţă de o medie de 5,3% în zona euro.

Normele existente menite să reglementeze piaţa imobiliară limitează creşterile chiriilor la 20% pe o perioadă de trei ani sau 15% în zonele care au fost desemnate ca având pieţe imobiliare deosebit de restrânse. Coaliţia guvernamentală din Germania a convenit deja să reducă acest plafon la 11%, ceea ce SPD a semnalat acum că nu este suficient.

Planul partidului, conform unei propuneri consultate de agenţia de presă Deutsche Presse-Agentur (DPA), este de a permite creşterea chiriilor cu maximum 6% în oraşele în care cererea este foarte mare, în timp ce în restul ţării s-ar aplica o îngheţare generală.

Piaţa imobiliară din Germania suferea deja din cauza lipsei de ofertă înainte de războiul din Ucraina. De atunci, inflaţia pentru alimente şi energie a crescut vertiginos, în timp ce sosirea a aproape 1 milion de refugiaţi ucraineni a pus şi mai multă presiune asupra numărului de locuinţe existente.

În afară de creşterea chiriilor, a crescut şi îngrijorarea cu privire la o lipsă iminentă de locuinţe, în special de apartamente mai ieftine. Odată cu creşterea ratelor dobânzilor, construcţia de locuinţe a devenit mai scumpă, iar un studiu german recent a constatat o lipsă de 700.000 de apartamente în 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici