Cîţu cere Guvernului o analiză a celor 600 de companii cu acţionariat rusesc din România

Preşedintele PNL Florin Cîţu susţine că este necesar ca Guvernul să facă o analiză urgentă a celor peste 600 de companii cu acţionariat rusesc din România.

919 afișări
Imaginea articolului Cîţu cere Guvernului o analiză a celor 600 de companii cu acţionariat rusesc din România

„Este urgent ca guvernul, sper că a şi început acest lucru, dacă nu trebuie să înceapă urgent, analiza celor peste 600 de companii care sunt cu acţionariat rusesc în România. Eu am cerut acest lucru de săptămâna trecută, sper să se întâmple ceva. Şi decizia cu banca (...) este doar una, de fapt, ele sunt două şi este inadmisibil ca la nivelul Guvernului să mai uităm că avem o bancă şi să nu începem demersul ca să ieşim şi din acea Bancă rusească, deci sunt două bănci din care trebuie să ieşim”, a spus luni Florin Cîţu.

El susţine că Ministerul Finanţelor are datoria să facă această analiză.

„Să vă dau un exemplu, România a trimis ajutoare către Ucraina de 3 milioane de euro. Haideţi să ne uităm ce ajutoare de stat dăm acestor oligarhi, în acest moment, sute de milioane de euro. Nu este normal acest lucru, trebuie să oprim acest lucru. Mai bine dădeam banii către ajutoare către Ucraina, decât să dăm banii către oligarhii ruşi. Aici, o analiză trebuie făcută rapid, urgent. Trebuie văzut şi Ministerul de Finanţe are această datorie, Guvernul are această datorie. În acelaşi timp, aceste resurse pot să fie folosite pentru a-i ajuta pe refugiaţi în România şi o să vedeţi că o să avem nevoie de resurse în perioada următoare”, a mai spus liderul PNL.

Cîţu spune că România, ca membră a Uniunii Europene, are datoria să implementeze „la virgulă” sancţiunile impuse de Comisia Europeană: „Eu aş spune, noi având o istorie mai veche cu Rusia, să ne uităm să anticipăm. Pentru că asta am spus săptămâna trecută, dacă vă aduceţi aminte, v-am spus că nu ajung aceste sancţiuni şi România ar trebui să anticipeze şi să vină cu ele mai devreme. Ar trebui să avem o celulă de criză în care să anticipăm astfel de sancţiuni, pentru că vedeţi, ele vin în valuri. (...) Nu ne putem permite să fim singura ţară din Uniunea Europeană care să spună că nu poate să implementeze sancţiuni pentru că are o situaţie dificilă. Aşa ceva este inadmisibil, trebuie să fim acolo şi trebuie să fim, nu neapărat solidar, dar nu trebuie să susţinem din banii şi din taxele românilor, nu trebuie să susţinem această ofensivă”.

El spune că este necesară o analiză şi privind situaţia de la punctele de frontieră.

„Este clar că ministrul de Interne trebuie să vină cu o analiză, rapid, în faţa românilor şi să arate exact ce s-a întâmplat acolo, dacă a fost întârziată reacţia, de ce a fost întârziată reacţia. Dacă reacţia a fost aşa cum spune domnia sa, dezordonată, de ce a fost dezordonată şi, bineînţeles, cineva trebuie să răspundă. Capacitatea de reacţie a unui stat se testează în aceste moment. De aceea, la finanţe, avem un buffer pentru astfel de momente”, a adăugat Cîţu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici