Combinatele chimice şi producătorii de energie primesc gaze din producţia internă în iunie-octombrie

Combinatele chimice şi producătorii de energie vor primi exclusiv gaze din producţia internă în intervalul iunie-octombrie 2009, perioada, stabilită iniţial pentru mai-septembrie, fiind modificată de Guvern deoarece ordonanţa care introduce măsura a fost publicată în Monitor vineri, 12 iunie.

17 afișări
Imaginea articolului Combinatele chimice şi producătorii de energie primesc gaze din producţia internă în iunie-octombrie

Combinatele chimice şi producătorii de energie primesc gaze din producţia internă în iunie-octombrie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Ordonanţa stabileşte că, în perioada iunie-octombrie 2009, pentru consumatorii eligibili care optează pentru statutul de consumator întreruptibil, furnizarea gazelor naturale se va face doar din producția internă.

În această perioadă nu se aplică prevederile din Legea gazelor care stabilesc că, pentru acoperirea necesarului de gaze naturale, toţi consumatorii au dreptul de a fi alimentaţi cu gaze naturale în aceeaşi structură intern/import a surselor şi că, pentru piaţa reglementată, asigurarea, în această structură, a cantităţilor de gaze naturale se realizează de către furnizorii licenţiaţi, aceştia având acces nediscriminatoriu la sursele interne de gaze naturale.

Guvernul a anunţat, la sfârşitul lunii mai, că a decis ca, în perioada 1 mai-30 septembrie, combinatele chimice şi producătorii de energie electrică şi termică să primească doar gaze din producţia internă, mai ieftine decât cele importate, pentru a rezista efectelor crizei economice.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, miercuri, că intenţionează să asigure alimentarea cu gaze a tuturor consumatorilor din România, atât industriali, cât şi casnici, doar din producţia internă.

Petrom şi Romgaz sunt singurii producători de gaze din România, fiind controlaţi de grupul austriac OMV (Petrom), respectiv de statul român (Romgaz).

Gazele din producţia internă, care asigură aproximativ două treimi din consum, de 17-18 miliarde de metri cubi pe an, sunt de circa două ori mai ieftine decât gazele pe care România le importă prin intermediari din Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici