Combinatul chimic Oltchim va fi privatizat până în aprilie-mai 2012

Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea va fi privatizat până în aprilie-mai 2012, iar până la sfârşitul acestui an Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al companiei, va selecta o bancă de investiţii care va căuta potenţiali investitori, potrivit secretarului de stat Karoly Borbely.

607 afișări
Imaginea articolului Combinatul chimic Oltchim va fi privatizat până în aprilie-mai 2012

Combinatul chimic Oltchim va fi privatizat până în aprilie-mai 2012 (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Nu facem decît să ne ţinem de calendarul de privatizare. Caietul de sarcini pentru selectarea băncii de investiţii este aproape gata", a declarat Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Oltchim se află pe lista companiilor la care urmează să fie numit management privat până la finele acestui an, conform angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu FMI.

Comisarul UE pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat săptămâna trecută la Bucureşti că este analizat un posibil ajutor de stat pentru Oltchim.

Guvernul a aprobat în 2009 o operaţiuune de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 milioane lei, provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

Pentru realizarea conversiei datoriei în acţiuni este necesar acordul Comisiei Europene.

Ministerul Economiei a arătat marţi că Banca Comercială Română şi Banca Transilvania ar putea accepta conversia în acţiuni a datoriilor pe care Oltchim Râmnicu-Vâlcea le are faţă de cele două instituţii de credit, a anunţat marţi Ministerul Economiei.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligaţiile de plată de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a acumulat în intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici