Comisia Europeană vrea să intervină în bugetele statelor din zona euro: Un pas important spre împrumuturi comune

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri noi reglementări de evaluare şi verificare a bugetelor statelor din zona euro, solicitând prerogative privind revizuirea proiectelor de buget dacă nu se încadrează în reglementările europene, cu scopul final de a introduce obligaţiuni comune.

375 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană vrea să intervină în bugetele statelor din zona euro: Un pas important spre împrumuturi comune

Comisia Europeană vrea să intervină în bugetele statelor din zona euro: Un pas important spre împrumuturi comune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noile reglementări au un caracter "intruziv", sunt menite să asigure respectarea directivelor UE şi scăderea necesarului de finanţare al guvernelor din zona euro şi pot servi drept fundament pentru introducerea, în viitor, a unor obligaţiuni comune ale blocului monetar.

Potrivit propunerilor legislative ale CE, proiectele de buget ale statelor din zona euro ar trebui să fie bazate pe prognoze economice independente.

O altă directivă propusă de Comisie vizează crearea unui cadru legal care să permită supravegherea îndeaproape a politicilor ţărilor care primesc deja finanţare de la zona euro sau care se confruntă cu o instabilitate financiară acută.

"Pentru a reveni la creştere, statele membre trebuie să fie mai ambiţioase când vine vorba de implementarea angajamentelor privind reformele structurale, cât şi de acceptarea unei integrări mai profunde a zonei euro. Obiectivele vizate prin acest pachet - creştere economică, stabilitate financiară, disciplină bugetară - sunt interconectate. Avem nevoie de toate aceste elemente dacă vrem să depăşim situaţia actuală de urgenţă, spre o Europă în care solidaritatea este echilibrată printr-o responsabilitate solidă", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

După implementarea mecanismelor dure de supraveghere şi control a politicilor fiscale naţionale din zona euro, cele 17 state s-ar putea finanţa în comun de pe pieţe prin aşa-numite "obligaţiuni de stabilitate".

Comisia a prezentat trei variante principale prin care ar putea fi create astfel de instrumente de credit, aparent fără a înclina spre una dintre acestea.

"Comisia vrea să clarifice că orice mişcare spre introducerea obligaţiunilor de stabilitate ar fi fezabilă şi dezirabilă numai dacă ar avea loc o consolidare simultană, puternică, a disciplinei bugetare la nivelul zonei euro", notează CE.

Cele trei variante sunt: înlocuirea totală a finanţării naţionale cu obligaţiuni de stabilitate emise de zona euro şi garantate atât de guvernele naţionale, cât şi de organismele europene supranaţionale; înlocuirea parţială a împrumuturilor la nivel naţional cu obligaţiuni comune, garantate de guverne şi de instituţiile europene; sau înlocuirea parţială a emisiunilor naţionale cu obligaţiuni de stabilitate, garantate însă numai de guverne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici