S&P avertizează ţările din zona euro că le-ar putea reduce ratingurile dacă intră în recesiune

Standard & Poor's (S&P) a avertizat miercuri că ratingule de credit ale statelor din zona euro ar putea fi reduse dacă "zone mari" din blocul monetar vor intra anul viitor într-o nouă rundă de recesiunes.

236 afișări
Imaginea articolului S&P avertizează ţările din zona euro că le-ar putea reduce ratingurile dacă intră în recesiune

S&P avertizează ţările din zona euro că le-ar putea reduce ratingurile dacă intră în recesiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

David Beers, directroul general al diviziei de ratinguri de ţară din cadrul S&P, a afirmat totodată că anticipează un compromis între Banca Centrală Europeană şi guvernele din zona euro în privinţa rezolvării crizei datoriilor de stat.

"Din moment ce riscă atât de mult, ar trebui să ne aşteptăm că autorităţile monetare din zona euro şi autorităţile naţionale ar putea să găsească un soi de compromis, un echilibru între măsuri substanţiale la nivel guvernamental şi acţiuni mai agresive din partea BCE, pentru a combate o nouă depresiune economică", a arătat Beers într-un discurs susţinut miercuri la Dublin.

Astfel de măsuri ar presupune o mai strânsă coordonare a acţiunilor şi un angajament politic solid la nivelul zonei euro şi la nivelul UE, a adăugat el.

Directorul S&P a avertizat însă că intrarea unor "zone mari" din zona euro în recesiune ar putea fi greu de evitat dacă randamentele obligaţiunilor de stat rămân la niveluri ridicate, iar activele băncilor continuă să se reducă.

"Dinamica financiară dezlănţuită de criza de încredere aflată în desfăşurare a ridicat riscul unei noi recesiuni în mai multe ţări din zona euro, care ar putea pune presiuni suplimentare pe ratinguri", a spus el.

Beers este principalul coordonator din spatele deciziei istorice a S&P de la începutul lunii august de a reduce ratingul Statelor Unite de la nivelul de top AAA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici