CONFERINŢA Mediafax-Coface - Balcerowicz: Deflaţia rea este o poveste fabricată, politicile monetare amână reformele structurale

Politicile monetare laxe, susţinute de politicieni şi analişti, aduc câştiguri pe termen scurt şi permit guvernelor să amâne reformele structurale, care sunt însă de neînlocuit, iar injecţiile masive de lichiditate sunt motivate de pericolul deflaţiei, o poveste fabricată, susţine Leszek Balcerowicz.

294 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA Mediafax-Coface - Balcerowicz: Deflaţia rea este o poveste fabricată, politicile monetare amână reformele structurale

Leszek Balcerowicz (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Nu cred că deflaţia este o tragedie. E o poveste fabricată. Am citit un studiu al BIR, iar eu cred că această instituţie are cei mai buni economişti dintre toate instituţiile internaţionale. Deflaţie bună sau deflaţie rea. Ei zic că fiecare deflaţie e rea. Spun că dacă preţurile scad uşor, dar continuu, oamenii nu mai cumpără. Dar cum e cu calculatoarele? Preţurile lor tot scad, dar oamenii nu mai cumpără calculatoare? De ce facem această propagandă că deflaţia nu e bună?", a spus Balcerowicz la "Conferinţa de Risc de Ţară Coface 2014", organizată miercuri de Coface şi Agenţia de presă Mediafax.

El a arătat că economiştii şi politicienii împing BCE să tipărească şi mai mulţi bani, întrucât le este mai uşor să amâne reformele structurale prin substitute monetare decât să "mobilizeze populaţia pentru liberalizara pieţei muncii şi reforma educaţiei".

"A tipări bani nu înlocuieşte reformele structurale. Şi Africa ar fi bogată. E un mit greşit şi periculos. Această politică monetară de relaxare cantitativă lungă încetineşte restructurarea", a continuat Balcerowicz.

El a arătat că statele care au început primele reformele structurale şi consolidarea fiscală, cum sunt Irlanda, ţările Baltice sau Bulgaria, au reuşit să revină pe creştere înaltă înaintea celorlalte state.

Balzerowicz a dat ca exemplu negativ Grecia, care a amânat debutul reformelor structurale şi a abordat ajustarea fiscală prin majorarea de taxe în perioadă de criză, ceea ce reprezintă o eroare.

Leszek Balcerowicz este un renumit economist şi politician, fiind considerat arhitectul reformelor iniţiate în Polonia în 1989, după căderea comunismului. Având realizări remarcabile, el a fost o figură dominantă în dezvoltarea ţării şi în strategia economică a Poloniei în perioada 1989-2007. Ca vicepremier, Balcerowicz a contribuit la transformarea istorică a Poloniei prin trecerea de la economia centralizată la o economie de piaţă, îmbinând vastele sale cunoştinţe în economie şi ştiinţe sociale cu valorile filozofiei morale şi politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici