Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Ministrul Agriculturii: Vrem să deschidem unele măsuri din PNDR mai devreme decât este stabilit în calendar - VIDEO

Ministerul Agriculturii vrea să deschidă, la începutul anului, mai multe măsuri prin care fermierii pot primi finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru 2014-2020, deşi calendarul prevede ca depunerile de proiecte să înceapă în a doua jumătate a anului 2014.

808 afișări

"PNDR nu va fi gata foarte repede. Avem un calendar bine stabilit, până în ianuarie 2014 să trasmitem forma finală a programului spre Comisie, iar la jumătatea lui 2014 să deschidem măsurile pentru depunerea proiectelor în a doua jumătate a anului viitor. Dacă regulamentul de tranziţie ne permite, pe măsurile care vor cunoaşte o prelungire şi prin regulamentele europene, încercăm pe răspunderea statului membru chiar în prima parte a anului să deschidem anumite măsuri şi în special mă refer la măsurile de investiţii, la explotaţiile agricole sau modernizarea exploataţiilor agricole", a declarat joi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

Ministrul a arătat că pe 30 septembrie se va da votul pe reforma agricolă în Comisia de Agricultură a Parlamentului European, urmând ca pe octombrie Consiului Special pe Agricultură să adopte regulementele şi apoi să se treacă la regulamentele de tranziţie.

Acesta a explicat că PNDR va avea mai puţine măsuri, respectiv 14 faţă de 24 în exerciţiul financiar anterior.

"Încercăm în aceste zile şi sperăm ca la jumătatea lunii octombrie să prezentam primele direcţii de finanţare prin PNDR, să avem mai puţine măsuri, faţă de 24 în prezent. Până acum, după consultări, am ajuns la 14 măsuri. Se vor păstra cele care au avut succes, respectiv investiţii în exploataţiile agricole. De asemene, vrem să avem prevederi mai simple din punct de vedere birocratic, birocraţie care venea de la noi. Nu vom mai avea celebrele licitaţii, vom avea o listă cu preţuri de referienţă, astfel încât fiecare fermier să se încadreze în acele preţuri dacă vrea să cumpere anumite utilaje. Dacă fermierul vrea să cumpere ceva mai scump, o să facă licitaţie", a adăugat Constantin.

El spune că ar vrea ca până la finele anului fermierii să ştie care sunt fondurile prin PNDR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici