Consiliul BM va supune aprobării pe 20 ianuarie acordarea celui de-al doilea împrumut pentru România

Consiliul Băncii Mondiale va supune aprobării pe 20 ianuarie acordarea unui împrumut de 300 milioane euro pentru România, a declarat economistul-şef al biroului local al instituţiei internaţionale, Cătălin Păuna, menţionând că toate măsurile agreate pentru eliberarea finanţării au fost îndeplinite.

21 afișări
Imaginea articolului Consiliul BM va supune aprobării pe 20 ianuarie acordarea celui de-al doilea împrumut pentru România

Consiliul BM va supune aprobării pe 20 ianuarie un împrumut de 300 milioane de euro pentru România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Valoarea celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare este de 300 de milioane de euro, iar principalele măsuri agreate pentru aprobarea acestuia sunt legate de adoptarea legii pensiilor, progresul privind legea salarizării unice şi reforme pe zona de asistenţă socială, pe zona procesului bugetar - introducerea unui cadru de cheltuieli pe termen mediu -, şi în sectorul financiar - de exemplu independenţa reglementatorilor", a declarat pentru MEDIAFAX Păuna.

Iniţial, al doilea împrumut de la BM era programat pentru prima parte a anului trecut, dar măsurile agreate pentru aprobarea acestei finanţări nu au fost îndeplinite, ceea ce a dus la mai multe amânări ale programării aprobării în board a împrumutului.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, în sumă totală de aproximativ 20 miliarde euro.

Pachetul de asistenţă financiară include şi trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare în valoare totală de un miliard de euro din partea BM, ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei sociale şi sectorului financiar. România a primit, în luna octombrie 2009, primul împrumut pentru politici de dezvoltare, în valoare de 300 milioane euro, cu o scadenţă de 14 ani şi perioadă de graţie de 13 ani şi jumătate.

Păuna a menţionat că acordarea celui de-al treilea împrumut de la BM, în valoare de 400 de milioane de euro, depinde de îndeplinirea mai multor măsuri convenite, printre care introducerea coplăţilor în sistemul de sănătate.

Cele trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare sunt virate în contul Ministerului Finanţelor Publice.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în luna decembrie, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea - cadru a salarizării şi Legea privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici