Consiliul Concurenţei a primit peste 300 sesizări de posibile practici de concurenţă neloială

Consiliul Concurenţei a primit peste 300 sesizări având ca obiect posibile practici de concurenţă neloială, sesizări care au vizat denigrarea concurenţilor, acţiuni de dezorganizare a firmei concurente prin coruperea personalului sau atragerea salariaţilor acesteia şi deturnarea clientelei.

1598 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei a primit peste 300 sesizări de posibile practici de concurenţă neloială

Consiliul Concurenţei a primit peste 300 sesizări de posibile practici de concurenţă neloială (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"De la preluarea gestionării domeniului combaterii concurenţei neloiale (iulie 2011, n.r.) şi până la sfârşitul anului 2014, Consiliul Concurenţei a primit 303 sesizări având ca obiect posibile practici de concurenţă neloială, sesizări ce au vizat, generic, denigrarea concurenţilor, acţiuni de dezorganizare a întreprinderii concurente prin coruperea personalului sau atragerea salariaţilor acesteia şi deturnarea clientelei concurenţilor. Numărul sesizărilor primite anual a crescut continuu în această perioadă", se arată în raportul de activitate al autorităţii de concurenţă.

În anul 2014, activitatea Consiliului Concurenţei în domeniul combaterii concurenţei neloiale s-a intensificat semnificativ. Autoritatea a avut în analiză 115 sesizări, iar numărul cazurilor soluţionate a crescut cu 47% faţă de anul precedent.

Pentru 26 din cazurile soluţionate în 2014 (30% din totalul cazurilor soluţionate în acest an) a fost declanşată procedura de analiză aprofundată. Această valoare depăşeşte numărul total al procedurilor declanşate până la acel moment (2012 şi 2013).

Printre cazurile soluţionate în 2014 de Consiliul Concurenţei, în care au fost aplicate şi amenzi contravenţionale, se numără unul în care a fost analizată o posibilă faptă de concurenţă neloială constând în denigrarea unei companii de către unul dintre concurenţii săi. Firma Rotronic Impex SRL a sesizat autorităţii de concurenţă că firma Exal Grup a comunicat şi răspândit, în public, afirmaţii despre aceasta şi despre activitatea sa, menite să inducă în eroare şi să îi creeze o situaţie de favoare în dauna Rotronic Impex. Acest lucru a avut loc prin transmiterea unor e-mail-uri şi prin publicarea, pe site, a unor informaţii denigratoare referitoare la dispozitivele automate destinate stingerii incendiilor, produse comercializate de ambele întreprinderi.

Au fost avute în vedere şi afirmaţiile mincinoase făcute de Exal Grup cu privire la Rotronic Impex şi la mărfurile şi serviciile acesteia, afirmaţii de natură să dăuneze bunului mers al activităţii firmei reclamante.

Pentru soluţionarea acestui caz, Consiliul Concurenţei a declanşat procedura de cercetare aprofundată. Analiza realizată a relevat faptul că afirmaţiile în cauză nu corespundeau realităţii şi că au fost de natură să afecteze activitatea întreprinderii Rotronic Impex, demonstrându-se, astfel, încălcarea legii. Firma Exal Grup a fost sancţionată cu amendă contravenţională de 6.000 de lei.

Un alt caz soluţionat de Consiliul Concurenţei, în 2014, este cel instrumentat ca urmare a primirii unei sesizări prin care autoritatea de concurenţă era informată de faptul că doi angajaţi ai firmei Min Montaj au înfiinţat o nouă entitate (Duca Cranes) având acelaşi obiect de activitate, respectiv repararea maşinilor, depunând diligenţe pentru crearea acesteia în paralel cu desfăşurarea activităţii la firma angajatoare.

Prin acţionarii săi (angajaţi ai Min Montaj), firma nou înfiinţată a încheiat contracte cu 6 clienţi ai societăţii reclamante care au încetat orice colaborare comercială cu aceasta din urmă.

Şi în acest caz, Consiliul Concurenţei a declanşat procedura de cercetare aprofundată şi întrucât s-a constatat că preluarea clienţilor de către Duca Cranes a fost realizată contrar uzanţelor cinstite în activitatea industrială şi de comercializare a produselor, de execuţie a lucrărilor, precum şi de efectuare a prestărilor de servicii şi a fost posibilă doar prin folosirea legăturilor stabilite de către cei doi angajaţi cu aceasta, în cadrul funcţiilor deţinute anterior la Min Montaj SRL, autoritatea de concurenţă a apreciat că fapta reprezintă contravenţie şi a decis aplicarea unei amenzi în cuantum de 1.500 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici