Creşterea provizioanelor a adus pierderi în sistemul bancar

Băncile comerciale au intrat pe pierdere la nivel cumulat, în primul trimestru, în premieră în ultimii ani, pe fondul unor creşteri foarte mari a provizioanelor constituite în lunile ianuarie şi februarie, a declarat, joi, directorul direcţiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

54 afișări
Imaginea articolului Creşterea provizioanelor a adus pierderi în sistemul bancar

Creşterea provizioanelor a adus pierderi în sistemul bancar (Imagine: Mediafax Foto)

"Personal suspectez un transfer al provizioanelor din 2008 în 2009, în vederea închiderii anului trecut cu rezultate financiare pozitive. În ianuarie şi februarie, când nivelul provizioanelor a crescut semnificativ, sistemul a înregistrat pierderi, în premieră, cel puţin de când conduc eu direcţia de supraveghere. Abia în martie, sistemul reuşeşte să recupereze, dar soldul la finele lunii martie este pierdere", a spus Cinteză la un seminar organizat de Banca Naţională a României (BNR).

El a arătat că banca centrală a demarat o investigaţie la instituţiile de credit pentru a vedea modul în care au fost constituite provizioanele la finele anului trecut, dar nu are încă o concluzie a verificărilor.

Cinteză a precizat că deşi provizioanele au crescut semnificativ, gradul de acoperire a scăzut de la 143% în noiembrie anul trecut la 131% după primul trimestru din acest an. Coeficienţii au fost calculaţi după metodologia FMI.

Oficialul BNR a declarat, după seminarul organizat de BNR, că pierderile estimate din sistemul bancar sunt de 50 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici