Cristian Hostiuc: Unde nu sunt credibili Mugur Isărescu şi Banca Naţională?

Cu ochii mai mult pe ecranele televizoarelor pentru a vedea ce se întâmplă în Grecia, miercuri dimineaţă Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a hotărât reducerea dobânzii de politică monetară de la 6,25% la 6%, un pas mic, dar totuşi e un pas. Şi să nu uităm fraza clasică, pe care nu ştiu câţi o înţeleg: "gestionarea adecvată a lichidităţilor din sistemul bancar".

285 afișări
Imaginea articolului Cristian Hostiuc: Unde nu sunt credibili Mugur Isărescu şi Banca Naţională?

Cristian Hostiuc: Unde nu sunt credibili Mugur Isărescu şi Banca Naţională? (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

De asemenea, Consiliul de Administraţie al BNR s-a felicitat pentru faptul că a avut o conduită prudentă în domeniul politicii monetare, ceea ce a dus sau a ajutat la scăderea inflaţiei. Asta a fost pentru trecut. Ce va face BNR în viitor?

"Atitudinea judicioasă a băncii centrale vizează asigurarea în permanenţă a unor condiţii monetare reale în sens larg adecvate menţinerii durabile a ratei inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie şi a stabilităţii financiare, elemente care coroborate cu aplicarea angajamentelor privind consolidarea fiscală şi a reformelor structurale asumate de autorităţile din România în cadrul acordului de finanţare convenite cu instituţiile internaţionale, sunt esenţiale pentru asigurarea unei redresări sustenabile a economiei româneşti."

Adică BNR se va asigura că inflaţia va sta în intervalul ţintit, dar pentru o redresare a economiei mai trebuie ca Guvernul să aplice ceea ce a convenit cu FMI, altă frază clasică, care ţine de 20 de ani.

BNR se asigură că îşi face treaba cu politica monetară şi este felicitată de FMI, dar pentru restul, ca economia să meargă, trebuie să ne adresăm Guvernului. Politica fiscală şi reformele structurale sunt la două staţii de metrou, la Palatul Victoria.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici