Criză de forţă de muncă în domeniul construcţiilor

Piaţa construcţiilor din România mai are nevoie de încă 150.000 de muncitori calificaţi. Numărul angajaţilor din acest domeniu este, în prezent, de 360.000 de persoane.

1 afișare
Imaginea articolului Criză de forţă de muncă în domeniul construcţiilor

Criză de forţă de muncă în domeniul construcţiilor

"Acesta este ordinul de mărime care arată lipsa de personal din domeniul construcţiilor. Diferenţa ar putea fi acoperită de constructorii care lucrează în afara ţării, dar cea mai mare parte dintre aceştia se apropie de vârsta pensionării", a declarat directorul general al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Marin Cristea, la conferinţa de lansare a ediţiei din acest an a expoziţiilor din domeniul construcţiilor Camex Bucureşti.

El a menţionat că, potrivit estimărilor, în afara ţării lucrează 100.000 de constructori, cei mai mulţi în Israel, Germania, Spania şi Italia.

"Pe aceste pieţe lucrează cei mai buni constructori români, dar care se apropie de vârsta pensionării. Problema forţei de muncă în construcţii este foarte importantă şi gravă, dacă nu punem în ordine programe de pregătire a tinerilor", a mai spus Cristea.

Reprezentantul ARACO a estimat că procesul investiţional în domeniul construcţiilor îşi va menţine ritmul de creştere pentru încă 30 de ani.

La rândul său, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, Gheoghe Polizu a apreciat că piaţa construcţiilor va continua să fie atractivă pentru muncitori, deoarece în următorii zece ani, în România se va construi foarte mult.

Potrivit datelor organizaţiilor patronale, cele mai importante meserii care necesită forţă de muncă sunt maeştrii, muncitorii care se ocupă de construcţiile metalice, cei specializaţi în montarea de gips-carton, de ferestre PVC, de aparate de climatizare şi laboranţi, care certifică calitatea construcţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici