Criza economică şi financiară din Europa de Est poate afecta ratingurile băncilor din Vest

Dezechilibrele fiscale semnificative cresc vulnerabilitatea statelor emergente din Europa de Est la criza globală, iar deteriorarea rapidă a condiţiilor economice poate afecta ratingurile de credit ale băncilor locale, precum şi ale grupurilor financiare care le controlează, potrivit Moody's.

79 afișări
Imaginea articolului Criza economică şi financiară din Europa de Est poate afecta ratingurile băncilor din Vest

Criza economică şi financiară din Europa de Est poate afecta ratingurile băncilor din Vest (Imagine: Viorel Dudău - Mediafax Foto)

O analiză a agenţiei de evaluare financiară asupra sistemelor bancare din Europa Centrală şi de Est, Europa de Sud-Est şi Comunitatea Statelor Independente indică o recesiune profundă şi de lungă durată în ţările în curs de dezvoltare din aceste regiuni, care pune în pericol băncile din Europa de Vest prin expunerea lor pe pieţele emergente.

"Moody's admite că, deşi vulnerabilitatea statelor emergente din Europa diferă de la un caz la altul, ţările incluse în categoria de rating investment grade care prezintă cel mai ridicat grad de vulnerabilitate externă tind să fie acelea cu deficite fiscale semnificative, precum ţările baltice, Ungaria, Croaţia, România şi Bulgaria", se arată în studiul Moody's.

Sistemele bancare moderne, care s-au format în Europa de Est în ultimele două decenii, nu au atins încă nivelul de maturitate al celor din Vest. Această situaţie le creşte gradul de vulnerabilitate în perioade de criză, consideră agenţia de rating.

"Moody's anticipează presiuni continue asupra ratingurilor de credit ale băncilor din Europa de Est, ca rezultat al slăbirii sistemelor financiare, generată predominant de deteriorarea calităţii activelor şi poziţiilor de lichiditate vulnerabile", se arată în analiză.

Totodată, deteriorarea situaţiilor financiare ale subsidiarelor din Europa de Est are un efect negativ asupra grupurilor financiare din Europa de Vest şi exercită presiuni şi asupra ratingurilor acestor instituţii.

În plus, băncile mari ar putea adopta o atitudine mai "selectivă" în ceea ce priveşte modul în care acordă sprijin diviziilor din Est, amplificând riscurile pentru statele emergente, consideră agenţia de evaluare financiară.

Totuşi, deşi riscurile la care se expun sunt semnificative, grupurile financiare din Vest ar putea pierde încrederea clienţilor de pe pieţele dezvoltate dacă decid să părăsească ţările emergente, notează Moody's.

Moody's identifică Raiffeisen şi Erste Bank (Austria), Société Générale (Franţa), UniCredit (Italia) şi KBC (Belgia) - toate prezente şi în România - ca cele mai expuse grupuri financiare pe pieţele emergente ale Europei, respectiv Austria, Italia, Franţa, Belgia, Germania şi Suedia ca statele dezvoltate care ar putea fi afectate semnificativ de problemele din regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici