Cursul are potenţial să scadă sub 4 lei/euro, dar BNR îl va menţine la 4,1-4,3 lei/euro

Leul are potenţial pentru a se întări până la o paritate mai mică de 4 lei/euro în acest an, dar BNR îl va gestiona astfel încât să rămână în limite considerate "favorabile", iar experienţa a demonstrat că acest interval înseamnă între 4,1 şi 4,3 lei/euro, consideră analiştii BRD.

23 afişări
Imaginea articolului Cursul are potenţial să scadă sub 4 lei/euro, dar BNR îl va menţine la 4,1-4,3 lei/euro

Cursul are potenţial să scadă sub 4 lei/euro, dar BNR îl va menţine la 4,1-4,3 lei/euro (Imagine: Mediafax Foto)

"Anticipăm că rata de schimb leu/euro va coborâ temporarsub pragul de 4 lei/euro în 2010 şi 2011. Volatilitatea vafi utilizată cu grijă de banca centrală, care va urmări o politicăbazată pe un leu mai slab până la adoptarea monedei uniceeuropene", se arată într-un raport al BRD.

Analiştii notează că, pe termen lung, presiunile de deprecierevor apărea ca urmare a creşterii moderate a importurilor şi aeforturilor de returnare a datoriei, ceea ce va conduce lamenţinerea ratei de schimb peste nivelul de 4 lei/euro.

Totodată, experţii băncii consideră că în prezent leul estesubapreciat, în condiţiile randamentelor încă atrăgătoare, înpofida reducerii dobânzilor, îmbunătăţirii indicatorilorfundamentali ai economiei (revenirea economică susţinută deexporturi, majorarea productivităţii, perspectivelor legate denivelul redus al costurilor cu forţa de muncă), menţinerii la nivelnivel "robust" al fluxurilor de capital, precum şi diferenţei faţăde monedele din regiune.

"Având în vedere aceste motive, credem că leul are resursepotenţiale pentru a se întări până sub pragul de 4 lei/euro într-omanieră ordonată până la finele acestui an. Totuşi, banca centralădovedeşte un angajament serios pentru limitarea aprecierii leuluişi îşi menţine polticia bazată pe un leu slab", se mai spune înraportul citat.

Analiştii BRD consideră că politica monetară a BNR a fost şieste în continuare condusă în principal de consideraţii legate decursul de schimb.

"Atât timp cât PIB-ul sub potenţial a menţinut sub controlinflaţia, BNR şi-a permis să controleze atât inflaţia cât şi ratade schimb, în contextul fluxurilor de capital liberalizate",explică analiştii.

BNR va reduce dobânda de politică monetară de la nivelul minimrecord de 7% la sub 6% până la finele acestui an, pentru a atingeun minim de 4,5-5% în primul semestru din 2011, anticipează BRD,menţionând că acest lucru se va întâmpla doar dacă scenariileproprii privind evoluţia inflaţiei, PIB-ului şi cursului de schimbse vor realiza.

Analiştii anticipează că rata inflaţiei se va situa în primeletrei trimestre din acest an peste 4%, pentru ca efectul de bazăpozitiv să conducă la reducerea ratei sub 4% în ultimele trei lunidin 2010 şi sub 3% în primul trimestru din 2011.

BRD a anunţat, joi, că a redus estimările privind creşterea PIBîn 2010 de la 1,5% la 1%, bazându-se pe datele statistice revizuitepentru 2009 şi a datelor sub aşteptări de la începutul acestuian.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici