Deficit de cont curent de 10 miliarde euro, în primele opt luni

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în primele opt luni, un deficit de 10 miliarde euro, încetinindu-şi puternic ritmul de creştere, de la 11,9% în iulie, la 1,6% comparativ cu perioada similară de anul trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

30 afișări
Imaginea articolului Deficit de cont curent de 10 miliarde euro, în primele opt luni

Deficit de cont curent de 10 miliarde euro, în primele opt luni (Imagine: Mediafax Foto)

Influenţa determinantă asupra soldului contului curent a avut-o în continuare deficitul balanţei comerciale, care a însumat 11,71 miliarde euro, mai mare cu 8,1% faţă de ianuarie-august 2007.

Totuşi, evoluţia este şi în acest caz inferioară altor perioade, determinată de faptul că, în primele opt luni, dinamica exporturilor a devansat cu 3,7 puncte procentuale dinamica importurilor.

Pe de altă parte, s-a consemnat o performanţă bună la nivelul transferurilor curente, bazate, în principal, pe remiterile muncitorilor români din străinătate. Astfel, soldul transferurilor a atins 4,4 miliarde euro, cu 28,7% mai mult faţă de remiterile din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Serviciile se menţin pe plus, de 688 milioane euro, deşi turismul continuă să aibă o balanţă negativă, de 167 milioane euro.

Veniturile curente şi-au adâncit soldul negativ cu 18%, la 3,3 miliarde euro.

Deficitul contului curent a fost acoperit în proporţie de 65% prin investiţii străine directe, care au înregistrat 6,5 miliarde euro, din care participaţiile la capital şi profitul reinvestit au reprezentat 53,3%, iar creditele intra-grup 46,7%.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a înregistrat la 31 august 2008 nivelul de 47,46 miliarde euro, în creştere cu 23,3% faţă de 31 decembrie 2007.

Datoria externă publică şi public garantată avea un sold de 10,63 miliarde euro şi a reprezentat 22,4% din datoria externă pe termen mediu şi lung. Datoria externă negarantată public a însumat 30,64 miliarde euro, în creştere cu 22,3% comparativ cu finele anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici