Deficitul de cont curent revine la o creştere accelerată la finele lunii septembrie

Deficitul de cont curent a avansat în primele nouă luni cu 14,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12,704 miliarde euro, reluându-şi astfel ritmul accelerat de creştere, după ce în ianuarie-august a urcat cu doar 1,6%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

18 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent revine la o creştere accelerată la finele lunii septembrie

Deficitul de cont curent revine la o creştere accelerată la finele lunii septembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Influenţa determinantă asupra soldului contului curent a avut-o în continuare deficitul balanţei comerciale, care a însumat 13,66 miliarde euro, mai mare cu 11,7% faţă de ianuarie-septembrie 2007. În primele nouă luni, dinamica exporturilor a devansat cu 2,4 puncte procentuale dinamica importurilor, arată BNR .

Pe de altă parte, s-a consemnat o performanţă bună la nivelul transferurilor curente, bazate, în principal, pe remiterile muncitorilor români din străinătate. Astfel, soldul transferurilor a atins 4,709 miliarde euro, de la 3,733 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Serviciile au o evoluţie negativă, de la 527 milioane euro la finele lunii septembrie 2007 la 397 milioane euro.

Veniturile curente şi-au adâncit soldul negativ, de la 3,104 miliarde euro la 4,149 miliarde euro.

Deficitul contului curent a fost acoperit în proporţie de 56,6% prin investiţii străine directe, care au înregistrat 7,194 miliarde euro, din care participaţiile la capital şi profitul reinvestit au reprezentat 52,7%, iar creditele intra-grup 47,3%.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a înregistrat la 31 septembrie 2008 nivelul de 48,102 miliarde euro, în creştere cu 25,2% faţă de 31 decembrie 2007. Datoria externă publică şi public garantată avea un sold de 10,62 miliarde euro şi a reprezentat 22,1% din datoria externă pe termen mediu şi lung. Datoria externă negarantată public a însumat 31,501 miliarde euro, în creştere cu 25,9% comparativ cu finele anului trecut.

În primele opt luni, contul curent al balanţei de plăţi a avut un deficit de zece miliarde euro, încetinindu-şi puternic ritmul de creştere, de la 11,9% în iulie la 1,6% comparativ cu perioada similară de anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici