Deficitul de cont curent s-ar putea reduce în 2008 la 13,7% din PIB

Ponderea deficitului de cont curent în Produsul Intern Brut (PIB) s-ar putea reduce uşor în acest an, la 13,7%, iar finanţarea sa prin investiţii străine directe şi fonduri europene s-ar putea situa la 50-55%, potrivit unei analize a Băncii Comerciale Române (BCR).

18 afișări
Imaginea articolului Deficitul de cont curent s-ar putea reduce în 2008 la 13,7% din PIB

Deficitul de cont curent s-ar putea reduce în 2008 la 13,7% din PIB

Estimarea analiştilor se bazează pe încetinirea puternică a ritmului de majorare a deficitului de cont curent în acest an, comparativ cu anul trecut, precum şi pe creşterea economică aferentă acestui an.

Anul trecut, deficitul de cont curent s-a plasat la 14% din PIB.

"După o adâncire puternică la începutul anului 2007 determinată de eliminarea taxelor vamale şi amânarea unor importuri tehnologice până după aderarea României la Uniunea Europeană, deficitul balanţei comerciale, determinantul clasic al deficitului de cont curent al României, a avut o performanţă îmbunătăţită. Maturizarea pieţelor de consum şi deprecierea leului din ultimul an au limitat expansiunea importurilor, în timp ce accelerarea exporturilor s-a datorat ofertei îmbunătăţite a industriei prelucrătoare", se arată în analiză.

Proiecţia privind deficitul de cont curent din acest an implică şi anumite riscuri, cel mai însemnat fiind legat de o încetinire semnificativă a transferurilor curente nete, ca urmare a dificultăţilor economice cu care se confruntă Spania şi Italia, principalele destinaţii ale românilor plecaţi să muncească în străinătate.

De asemenea, importul de forţă de muncă determină ieşiri de fonduri prin intermediul remiterilor, notează analiştii.

În acelaşi timp, aceştia spun că o apreciere consistentă a monedei naţionale, la un curs sub nivelul de 3,5 lei/euro, accentuată şi de decizia recentă a BNR de majorare a dobânzii de politica monetară, se poate dovedi periculoasă pentru economie pe termen mediu şi lung din perspectiva adâncirii deficitului comercial.

"Având în vedere faptul că o eventuală apreciere puternică a leului se propagă cu o întârziere specifică asupra deciziilor de consum şi de investiţii ale agenţilor economici, pericolele vizează finalul anului 2008 şi începutul anului 2009", se spune în analiză.

În ceea ce priveşte creşterea economică, analiştii notează că agricultura va avea un aport major începând cu trimestrul trei al acestui an ca urmare a vremii relativ favorabile şi a investiţiilor realizate.

"Primele date statistice arată o creştere consistentă a producţiei de cereale, iar efectele pozitive vor viza atât deficitul comercial, cât şi rata inflaţiei. Singurele pericole la adresa unei recolte excepţionale în 2008 sunt fenomenele meteo extreme. Inundaţiile din ultima parte a lunii iulie, care au afectat sub 1% din suprafaţa agricolă arabilă nu vor avea un impact negativ major asupra producţiei agricole dar reclamă investiţii majore în infrastructură şi amenajarea teritoriului pentru reducerea dependenţei României de starea vremii. Producătorii agricoli mari vor fi cel mai puţin afectaţi de inundaţiile recente", se menţionează în analiză.

Economiştii anticipează o intensificare a procesului de concentrarea a suprafeţelor agricole în ferme mari, având în vedere profitabilitatea sectorului agricol în condiţiile realizării de investiţii, dar şi vulnerabilitatea producătorilor agricoli individuali în faţa fenomenelor meteo extreme.

Tot în ceea ce priveşte creşterea economică, analiştii sunt de părere că avansul ar putea fi încetinit de menţinerea unei rate de dobândă de politică monetară înaltă.

"Cu toate acestea, creşterea economică din 2009 s-ar putea situa în jurul valorii de 6%, ceea ce înseamnă o valoare de circa trei ori mai mare decât media creşterii economice din zona euro de anul viitor", consideră analiştii.

Aceştia anticipează pentru acest an un avans al PIB de 7%.

"Fluctuaţiile semnificative, similare zimţilor de fierăstrău, de la un an la altul ale creşterilor economice din perioada 2003-2009 devin cronice şi denotă dependenţa de vreme a economiei româneşti, necesitatea investiţiilor în infrastructură şi a unei performanţe constante a industriei, peste cea a economiei în ansamblu, toate acestea putând fi atinse doar prin strategii pe termen lung", se spune în documentul BCR.

Analiştii mai notează că majorările recent anunţate ale pensiilor pentru luna noiembrie şi pentru anul 2009 induc riscuri consistente asupra deficitului bugetar de anul viitor.

Creşterea veniturilor bugetului consolidat de stat va încetini în următoarele luni, pe măsură ce efectul de bază favorabil generat de încasările din TVA din primul trimestru se va estompa.

Planificarea multianuală a execuţiei bugetare ar putea înlătura presiunile specifice anilor electorali şi ar oferi o garanţie pentru cheltuielile de capital, un factor important în atragerea investiţiilor străine directe pe termen lung, mai arată analiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici