Depozitele în lei ale populaţiei continuă să scadă şi în septembrie

Depozitele în lei ale populaţiei continuă să scadă şi în luna septembrie, cu 0,5%, o evoluţie similară fiind regăsită pe acest segment de clientelă şi la depozitele în valută, dar totalul depozitelor se menţine pe un uşor avans lunar, de 0,3%, susţinut de clienţii companii, potrivit datelor BNR.

30 afișări
Imaginea articolului Depozitele în lei ale populaţiei continuă să scadă şi în septembrie

Depozitele în lei ale populaţiei continuă să scadă şi în septembrie (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut în septembrie cu 0,5%, până la 61,5 miliarde lei. Comparativ cu septembrie 2009, depozitele în lei ale populaţiei au înregistrat o creştere nominală de 4,2%, dar o reducere în termeni reali cu 3,3%.

Exprimate în lei, depozitele în valută ale populaţiei au coborât tot cu 0,5%, la 39,3 miliarde lei, în condiţiile unei deprecieri a monedei naţionale cu 0,18%.

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 1,6%, până la 44,8 miliarde lei. În ultimele 12 luni, depozitele firmelor au crescut cu 7,8%, respectiv 0,1% în termeni reali.

Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, s-au majorat cu 0,1 la sută, până la nivelul de 63504,3 milioane lei, dar exprimate în euro, depozitele în valută au scăzut cu 0,1%, până la 14,88 miliarde euro.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 4%, iar exprimate în euro dinamica a fost de numai 2,3%.

În intervalul ultimelor 12 luni, depozitele în valută ale populaţiei au avansat mai rapid decât depunerile firmelor. Astfel, exprimate în lei depozitele în valută ale populaţiei au crescut cu 11,5%, iar calculate în euro au urcat cu 9,7%.

Depozitele în valută ale companiilor exprimate în lei s-au diminuat cu 6,3% faţă de septembrie 2009, iar reducerea în euro a fost de 7,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici