Doar 46,7% dintre maşinile înmatriculate în România au roviniete electronice valabile în momentul de faţă. Ce riscă şoferii care nu şi-au plătit taxele de drum

La mai bine de un an şi jumătate de la introducerea sistemului electronic prin care se poate verifica automat dacă un şofer şi-a plătit sau nu taxa de drum, mai puţin de jumătate din parcul auto naţional figurează ca având rovinieta "la zi", reiese din informaţiile furnizate pentru gândul.info de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

634 afișări
Imaginea articolului Doar 46,7% dintre maşinile înmatriculate în România au roviniete electronice valabile în momentul de faţă. Ce riscă şoferii care nu şi-au plătit taxele de drum

Doar 46,7% dintre maşinile înmatriculate în România au roviniete electronice valabile în momentul de faţă. Ce riscă şoferii care nu şi-au plătit taxele de drum (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Astfel, doar 46,7% dintre cele 5,4 milioane de vehicule înmatriculate în România apar în sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei (SIEGMCR) ca având achitate, în momentul de faţă, taxele de drum.

Cel mai bun procent în acest sens s-a înregistrat în judeţul Ilfov, unde circa 60,9% dintre vehicule aveau o rovinietă valabilă la sfârşitul lunii martie.

Dacă procentul încasărilor rovinietei s-ar extinde la 70% din parcul auto naţional, CNADNR ar încasa în plus, conform calculelor gândul, 35,7 milioane de euro, bani ce ar putea fi folosiţi pentru a construi, spre exemplu, 10 kilometri de autostradă. Estimarea s-a făcut aplicând uniform o taxă medie de drum de 28 de euro, valabilă timp de un an, fără a se ţine cont de tarifele diferenţiate ale rovinietelor în funcţie de tipul vehiculelor.

"În momentul de faţă, dintr-un total de 2.675.487 de roviniete valabile, un număr de 2.565.252 sunt eliberate pentru vehicule înmatriculate în România", ne-au precizat reprezentanţii CNADNR.

În prezent, pentru a plăti taxa de drum, conducătorul auto trebuie să se prezinte la o agenţie CNADNR sau la o benzinărie afiliată şi să îi comunice unui operator numărul de înmatriculare al maşinii pentru care vrea să cumpere rovinieta, tipul vehiculului şi perioada.

Amenzile pot ajunge până la 4.500 de de lei

O rovinietă valabile 12 luni costă 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa mai mică de 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa între 3,5 şi 7,5 tone, 560 de euro pentru vehiculele cu masa între 7,5 şi 12 tone, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi cel mult trei axe şi 1.210 euro pentru vehiculele cu o masă mai mare de 12 tone şi patru axe.

Amenzile sunt între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme, între 750 şi 1.200 de lei pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone şi poate ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone şi patru axe, potrivit ZF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici