Draghi: BCE, îngrijorată de aprecierea euro, este pregătită să reducă dobânda în iunie

Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să reducă dobânda de politică monetară în iunie, dacă va fi necesar, a declarat joi preşedintele instituţiei, Mario Draghi, care este îngrijorat de impactul economic al aprecierii euro.

155 afișări
Imaginea articolului Draghi: BCE, îngrijorată de aprecierea euro, este pregătită să reducă dobânda în iunie

Mario Draghi (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Consiliul guvernatorilor este gata să acţioneze la următoare şedinţă, dar înainte de asta dorim să vedem estimările economice de la începutul lunii iunie. Astăzi nu s-a luat o decizie. Este un preambul al discuţiei pe care o vom avea luna viitoare", a spus Draghi, transmite Bloomberg.

Oficialii BCE discută despre amploarea măsurilor de stimulare care să fie adoptate pentru zona euro, care este ameninţată de deflaţie.

Draghi nu a semnalat că ar urma măsuri radicale, precum iminenţa suplimentării lichidităţilor, dar estimările economice care vor fi anunţate luna viitoare ar putea să permită BCE să aducă dobânzile în teritoriu negativ.

Şeful BCE a spus că euro "reprezintă un motiv serios de îngrijorare", după ce aprecierea de 6% de pe parcursul anului trecut a apropiat moneda de nivelul de 1,4 dolari pentru o unitate.

Euro s-a depreciat în urma comentariilor lui Draghi privind deciziile de luna viitoare până la 1,3896 dolari pe unitate, de la 1,3946 dolari pe unitate.

BCE a menţinut joi dobânda cheie la minimul record de 0,25%.

Riscul deflaţiei pune în pericol redresarea economică a zonei euro, ţările din sudul regiunii făcând eforturi să îşi revină din criza datoriilor care a pus în pericol existenţa uniunii monetare.

Inflaţia de 0,7% din aprilie a fost sub jumătate din ţinta BCE, de aproape 2%. Totuşi, indicatorul a avansat de la nivelul de 0,5% înregistrat în martie.

Cele mai recente date economice semnalează că zona euro îşi revine din cea mai lungă recesiune cu care s-a confruntat de la înfiinţare iar sondajele indică intensificarea activităţilor inclusiv în Spania şi Irlanda, state care au beneficiat de programe de salvare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici