Efectele Sandy: Uraganul ar putea avea un impact limitat asupra economiei americane

Pagubele provocate de uraganul Sandy erau foarte greu de evaluat cu precizie miercuri, în nord-estul Statelor Unite, dar acestea ar putea avea un efect limitat asupra economiei ţării, în pofida distrugerilor şi întreruperii activităţilor.

485 afișări
Imaginea articolului Efectele Sandy: Uraganul ar putea avea un impact limitat asupra economiei americane

Sandy ar putea avea un efect limitat asupra economiei americane - experţi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Compania de consultanţă în managementul riscului, Eqecat, a confirmat miercuri estimarea pe care a publicat-o cu o zi înainte: pagubele uraganului vor fi cuprinse între 10 şi 20 de miliarde de dolari, suportate pe jumătate de asigurători.

Cu toate acestea, Bill Keogh, preşedintele companiei, a anunţat pentru postul de televiziune Bloomberg TV că estimarea a fost rodul unei simulări, iar evaluarea pagubelor reale cauzate de rafalele de vânt şi de inundaţii, precum şi de întreruperea activităţii societăţilor va lua "timp".

"Deocamdată, strângem informaţiile de pe teren", a spus el, dar se pare că Sandy "va fi printre cele 10-15 furtuni cele mai distructive" care au lovit Statele Unite.

Concurentul Eqecat, compania AIR Worldwide, a furnizat o evaluare a pagubelor, care, de asemenea, este limitată: potrivit companiei, costul total al uraganului ar trebui să fie cuprins între 7 şi 15 miliarde de dolari pentru asigurători.

Economiştii de la compania IHS Global Insight estimează că pagubele materiale provocate de Sandy - care s-a soldat cu zeci de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu - ar trebui să depăşească pierderile de 15 miliarde de dolari provocate de trecerea Irene în 2011 în aceeaşi regiune.

La începutul după-amiezii, economia statelor din nord-estul ţării nu funcţiona, mijloacele de transport aproape că nu circulau, Bursa de la New York era închisă, la fel ca majoritatea unităţilor adminitrative, şi mai mult de opt milioane de clienţi ai companiilor de electricitate nu aveau curent.

Potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, trecerea Sandy afecta "companii foarte diverse (...)".

Economiştii de la compania IHS Global Insight estimează că pierderile activităţii economice ar trebui fi curpinse între "30 şi 50 miliarde de dolari", adică numai "0,2-0,3 la sută din PIB-ul nominal al ţării".

"O parte a pierderilor va fi compensată în cele din urmă de activităţi legate de reconstrucţie", anunţă ei, "dar ar fi naiv de apărat ideea potrivit căreia uraganul poate avea, într-un anumit sens, un efect de relansare economică".

Astfel, îl contrazic pe Peter Morici, profesor la Universitatea din Maryland, pentru care dezastrele naturale pot aduce "avantaje pe plan economic".

De exemplu, pot "stimula sectorul construcţiilor, care se confruntă cu dificultăţi, determinând reinvestiţii, care, în consecinţă, vor ameliora zonele lovite şi condiţiile de viaţă ale locuitorilor lor", anunţă el.

Jim O'Sullivan, de la compania HFE, susţine un punct de vedere asemănător. "Chiar şi uraganul Katrina, care a devastat New Orleans în 2005 şi a provocat pagube estimate la 110 miliarde de dolari, a avut un efect relativ minim asupra PIB-ului", subliniază el într-o notă.

"În mod tipic, adaugă el, situaţiile meteorologice extreme reduc în primă fază activitatea economică, dar pot impulsiona cheltuielile şi, prin urmare, producţia".

"B de la PIB semnifică brutul şi nu netul, deci pagubele nu sunt sustrase din PIB, dar acesta beneficiază de un efect de ascensor pentru reconstrucţie", notează O'Sullivan.

În unele cazuri, susţine el, cheltuielile sunt chiar uşor stimulate înainte de catastrofă datorită pregătirilor populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici