Elveţienii, hotărâţi să apere dreptul la secretul bancar

Elveţienii sunt foarte hotărâţi să apere dreptul la secretul bancar faţă de atacurile din exterior, în pofida presiunilor tot mai mari din străinătate asupra autorităţilor de la Berna, pentru renunţarea la această politică, potrivit unui sondaj efectuat de Universitatea din Zurich.

19 afișări
Imaginea articolului Elveţienii, hotărâţi să apere dreptul la secretul bancar

Sediul Băncii elveţiene UBS din Zurich (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, 71,8% dintre persoanele intervievate au estimat că secretul bancar, care datează de la sfârşitul secolului XIX, trebuie să fie protejat, potrivit cercetării efectuate în rândul a 1.179 de persoane.

Apărătorii acestei politici consideră că protejarea datelor private, independenţa Elveţiei şi soliditatea statutului său în domeniul financiar justifică menţinerea secretului bancar.

În cazul organizării unui referendum privind abrogarea secretului bancar, 65% dintre persoanele interogate ar vota împotrivă, 21,9% pentru, 11,6% sunt indecise, iar 1,5% nu au nicio opinie.

Sondajul a relevat două tipuri de persoane, cele care consideră că acest subiect nu este negociabil şi cele care sunt împărţite între dorinţa de protejare a vieţii private şi necesitatea de a combate evaziunea fiscală.

Potrivit autorilor sondajului, creşterea presiunilor internaţionale asupra Elveţiei întăreşte voinţa elveţienilor de a proteja secretul bancar.

În schimb, "o discuţie publică şi obiectivă pe această temă ar atenua reacţia defensivă", a spus Carmen Tanner, analist la Institutul de studii psihologice din Zurich.

Marile ţări europene şi Statele Unite au exercitat presiuni asupra Elveţiei, în 2009, într-o campanie de desfiinţare a paradisurilor fiscale.

Autorităţile de la Berna au acceptat, în martie, să atenueze politica secretului bancar şi au semnat mai mutle acorduri privind schimbul de informaţii în domeniul fiscal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici