Erste Bank: Noile reglementări BNR sunt binevenite

Noile propuneri de reglementări ale băncii centrale privind creditarea populaţiei sunt oportune, întrucât în România există încă bănci care acţionează într-un mod "aproape iresponsabil" în urmărirea cotei de piaţă, a declarat, miercuri, la Viena, Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank.

86 afișări
Imaginea articolului Erste Bank: Noile reglementări BNR sunt binevenite

Erste Bank: Noile reglementări BNR sunt binevenite

El a arătat că deşi pe piaţa internă acţionează bănci internaţionale de renume, România nu este o prioritate pentru multe dintre acestea, iar managementul local, deşi foarte bine pregătit, nu ţine cont de strategia şi de responsabilităţile asumate la nivel internaţional.

"În România sunt încă multe bănci care aleargă după cotă de piaţă, pompând bani în buzunarele românilor, într-un mod nu vreau sa zic iresponsabil, dar aproape iresponsabil", a declarat Treichl.

El a spus că majorarea creditelor este benefică pentru avansul economiei şi pentru populaţie, dar este periculoasă atunci când sunt împumutaţi bani unor persoane care nu au capacitatea să-i returneze.

În opinia preşedintelui Erste Bank, autorităţile sunt chiar obligate să ia măsuri cât mai repede pentru a pentru a corecta acest comportament.

"Trebuie să se termine odată cu porcăria creditelor în franci elveţieni, euro este suficient şi chiar este nevoie de finanţări în euro", a mai spus Treichl.

BNR a elaborat un proiect de regulament privind limitarea riscului de creditare la împrumuturile destinate populaţiei.

Iniţial, regulamentul ar fi urmat să includă şi obligaţia băncilor de a realiza, pentru fiecare potenţial client, analize de tip stress test pentru evaluarea capacităţii de rambursare a creditului în condiţii nefavorabile, însă la această prevedere s-a renunţat în urma discuţiilor dintre BNR şi bănci, potrivit unor surse oficiale.

Proiectul de regulament ar putea fi discutat în şedinţa de joi a Consiliului de Administraţie al băncii centrale, când principalul punct pe ordinea de zi este reprezentat de deciziile de politică monetară.

Mai mulţi bancheri comerciali s-au arătat nemulţumiţi de proiectul BNR, însă analiştii economici au arătat că se aşteptau la astfel de măsuri, menite să limiteze creşterea creditării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici