Eugen Teodorovici: Despăgubirile pentru pesta porcină s-ar putea face la un minim de 100 de kg/animal

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat marţi că despăgubirile acordate fermierilor cu animale afectate de pesta porcină africană se vor face la un minim de 100 de kg/animal, iar ce depăşeşte această greutate „se plăteşte la cât este peste, dar nu mai puţin de 100 de kg”.

492 afișări
Imaginea articolului Eugen Teodorovici: Despăgubirile pentru pesta porcină s-ar putea face la un minim de 100 de kg/animal

Eugen Teodorovici: Despăgubirile pentru pesta porcină s-ar putea face la un minim de 100 de kg/animal

„În primul rând oamenii trebuie să fie despăgubiţi, în al doilea rând trebuie să fie şi sprijiniţi atunci când această molimă trece, să-şi repopuleze efectivele de suine, dar într-adevăr s-a discutat despre o despăgubire la un nivel minim să zicem de greutate pe animal sacrificat, şi aici Ministerul Agriculturii a indicat să facem o propunere de act normativ, cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Spre exemplu: tot ce este sub 100 de kg să spunem, să primească totuşi plata de despăgubire la 100 de kg, asta este propunerea care va fi probabil săptămâna viitoare pe masa guvernului”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici înainte de şedinţa CSAT.

„Ce este peste se plăteşte la cât este peste, dar nu mai puţin de 100 de kg, pentru că sunt cazuri în care animalele sunt mai mici de această greutate”, a adăugat oficialul MFP.

De asemenea, Eugen Teodorovici a precizat că după ce focarele de pestă porcină africană vor fi ţinute sub control, fermierii vor fi sprijiniţi pentru repopularea fermelor. „Având astfel de probleme în focare, nu ai cum să repopulezi, dar categoric, în momentul în care se stăpânesc să îi spunem aşa (n.r focarele), atunci se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate”, a precizat Teodorovici.

„Se fac calculele la ministerul Agriculturii, la ANSVSA, ce am primit până astăzi noi am propus la rectificare pentru a fi alocate câteva sume suplimentare, am dat o propunere către ANSVSA de 50 de milioane de lei în plus, a fost şi un acord între instituţii cu încă 40 de milioane către ANSVSA, deci astăzi, pe baza acestui calcul, astea sunt sumele, dar pe măsură ce analizele se desfăşoară, calculele poate se modifică, vom asigura din buget banii necesari pentru ca oamenii să fie despăgubiţi”, spune ministrul.

În urmă cu câteva zile, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, că miniştrii trebuie să vină cu noi măsuri în ceea ce priveşte efectele pestei porcine, astfel încât fermierii să fie despăgubiţi corect, iar angajaţii rămaşi fără locuri de muncă să aibă soluţii.

„Legat de pesta porcină, ministrul Daea a făcut o scurtă prezentare, a anunţat măsurile ce au fost luate şi care se vor lua. I-am solicitat ministrului Teodorovici, ministrului Petre Daea şi premierului ca să gestioneze solicitarea ca despăgubirile, pentru gospodăriile de la care au fost sacrificaţi porci, să nu se acorde la greutatea animalului care era în momentul respectiv. Până luni să stabilească care este greutatea estimată la care ajungea până la Crăciun şi la acea greutate să se dea banii”, a declarat, sâmbătă, Liviu Dragnea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat săptămâna trecută că sunt întocmite 1.603 dosare de despăgubire pentru pesta porcină africană şi că au fost plătite 82 de dosare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici